EU i SAD – istraživanje: Bajden ne može vratiti SAD na mjesto globalnog lidera

Foto: Pixabay

Evropski savjet za spoljne odnose je objavio rezultate opsežnog istraživanja javnog mnenja u EU, koje pokazuje da veći dio anketiranih, sumnja da će Džozef Bajden vratiti SAD na mjesto globalnog lidera.

Većina Evropljana se obradovala pobjedi Bajdena na američkim predsjedničkim izborima, ali su njihovi stavovi prema SAD pretrpjeli veliku promjenu.

Mnogi smatraju, da će Kina za deset godina biti moćnija od SAD i željeli bi da njihova zemlja ostane neutralna u sukobu velesila.

Dvije trećine ispitanika smatra da EU treba da razvije svoje odbrambene kapacitete.

Čak 53 odsto ispitanika vjeruje da će Bajdenova pobjeda koristiti njihovim zemljama, a 57 posto vjeruje da će to biti od koristi EU.

Samo 15 odsto ispitanika vjeruje da su SAD bile na dobrom putu sa Trampom, a 62 odsto se s tim ne slaže.

Anketa pokazuje, da 49 odsto ispitanika vjeruje da će pod Bajdenom SAD uspjeti da prevladaju svoje unutrašnje podjele i da će doprinijeti rješavanju globalnih problema, ali 67 odsto ispitanika smatra da se Evropa ne može sve vrijeme oslanjati na SAD i da joj trebaju vlastite odbrambene snage.

Samo 23 odsto ispitanika vjeruje da bi njihova zemlja trebala stati na američku stranu, u mogućem rusko-američkom sukobu, sedam odsto vjeruje da bi njihova zemlja trebala podržati Rusku Federaciju, a velika većina /59 odsto/ želi – neutralnost.

Najviše rusofobnih stavova ima u Danskoj – 40 odsto ispitanika želi da njihova zemlja podržava SAD, u eventualnom sukobu sa Rusijom, a slijede Poljska /36 odsto/ i Velika Britanija /28 odsto/, ali čak i u tim zemljama pristalice upletenosti u sukob na američkoj strani su u manjini, u odnosu na pristalice neutralnosti.

Za Rusiju je najpovoljnije izjašnjavanje u Mađarskoj, gdje se samo 13 odsto stanovništva izjasnilo da njihova zemlja treba da se prikloni SAD.

Istraživanja na više od 15.000 ljudi, iz raznih evropskih zemalja, sproveli su “Datapraksis” i “JuGov”, navodi “Geopolitika”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.