Vakcine i mediji, koji ćute o problemima favorizovanog “Pfizer-a”

Foto: Reuters/Tanjug/AP

Vodeći mediji u svijetu ćute o poblemima, koje kod jednog dijela vakcinisanih osoba izaziva vakcina “Pfizer”, a Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/, koja je odobrila samo jednu vakcinu protiv kovida 19, kompanija “Pfizer” i “Biontech”, žali se na nejednakost u distribuciju vakcina, komentariše “Sputnjik”.

SZO je ignorisala mnoštvo drugih vakcina, razvijenih u Kini, Rusiji, Velikoj Britaniji i Indiji, ograničavajući tako mogućnost uspjeha sopstvene inicijative “Kovaks”, koja ima za cilj ravnomjernu distribuciju proizvedenih vakcina.

I EU, konkretno predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, vršila je pritisak da se ubrza odobrenje vakcina na teritoriji Unije.

Prema izvještaju časopisa “Mond”, pozivajući se na dobijene dokumente, politički pritisak da se odobri vakcina /Pfizer/ je bio toliko veliki, da je Evropska agencija za lijekove morala da “skrene pogled”, kad je riječ o nekim problemima u vezi sa tom vakcinom.

Izvještaji o mogućim neželjenim efektima, koji se stalno pojavljuju, nisu mogli da smanje tempo distribucije vakcine ”Pfizer” širom sveta.

Najmanje 13 Izraelaca je doživjelo privremenu blagu paralizu lica, ubrzo nakon što je dobilo prvu dozu te vakcine, Norveška je ranije izvijestila da su 23 osobe umrle, ubrzo nakon vakcinacije “Pfizer-ovim” medikamentom, ali vlasti još nisu sigurne da li je to povezano.

Ipak, Norveška je upozorila da bi vakcina mogla da izazove ozbiljne posljedice kod starih osoba.

Aleksandar Gincburg, šef Istraživačkog instituta za epidemiologiju “Gamaleja” – instituta, koji je razvio prvu vakcinu protiv virusa korona na svijetu, “Sputnjik ve”, navodi da je taj medikament podvrgnut ekstremnom nadzoru od strane evropskih vlasti.

Razlog zašto vakcina određene kompanije uživa preferencije u procesu odobravanja i dalje ostaje nejasan.

“Pfizer-ova” vakcina je pokazala 90 odsto efikasnosti u ispitivanjima, poput drugih kao što je “Sputnjik ve” i niži nivo efikasnosti od druge vakcine razvijene u Rusiji – “Epivak korona”, za koju su dosadašnja ispitivanja pokazala efikasnost od 100 odsto.

Mogući uzrok navodnih neželjenih efekata “Pfizer-ove” vakcine, može biti upotreba modifikovane informacione RNK – tehnologije, koja se do sada koristila samo u vakcinama za životinje, a nikad ranije za ljude.

Aleksandar Gincburg ističe da je, za razliku od DNK, RNK labilnija – sklona naglim promjenama.

Taj proces bi mogao da se dogodi čak i tokom same proizvodnje vakcine i, kao rezultat toga, nekoliko serija iste vakcine kompanije “Pfizer” bi moglo da se razlikuje jedna od druge, s tim što bi “pokvarene” potencijalno imale neočekivane neželjene efekte, naglasio je ruski akademik.

Šef instituta “Gamaleja” dalje sugeriše, da bi “Pfizer-ova” vakcina mogla da ima negativan efekat na oko 30 do 40 odsto pacijenata, posebno starijih i onih koji pate od alergija.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.