Godišnjica smrti: Milan Četvrti Obrenović – ostvario nezavisnost Srbije

Foto: Wikipedia/ilustracija

Bivši srpski kralj, Milan Četvrti Obrenović /1854-1901/, tokom čije je vladavine Srbija stekla međunarodno priznanje kao nezavisna država, umro je 10. februara 1901. godine.

Postao je knez 1868. godine, poslije ubistva kneza Mihaila Obrenovića i u spoljnoj politici se ispočetka oslanjao na Rusiju.

Pod pritiskom javnog mnjenja je objavio 1876. godine rat Otomanskom carstvu, koji je 1877. godine neuspješno okončan. Iste godine je, pod uticajem Rusije, ponovo zaratio s Turcima, ovog puta uspješno, pa je Srbija 1878. godine iz rata izašla ojačana, dobivši Vranjski, Niški, Pirotski i Toplički okrug, a u julu iste godine joj je na Berlinskom kongresu i formalno priznata nezavisnost.

Zbog ruske podrške Bugarskoj i Sanstefanskog ugovora sklopljenog u martu 1878. godine na štetu Srbije, oslonio se na Austro-Ugarsku, s kojom je 1881. godine zaključio tajnu konvenciju.

Beč je garantovao njegov ostanak na prestolu i diplomatsku pomoć za širenje Srbije ka jugu, ali je nagodba u narodu shvaćena kao izdaja nacionalnih interesa.

Proglasio je 1882. godine Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem, a 1883. godine je u krvi ugušio Timočku bunu. Kad se Bugarska 1885. godine ujedinila sa Istočnom Rumelijom, objavio joj je rat da bi zauzeo dio bugarske teritorije i tako vratio poremećenu ravnotežu na Balkanu.

Postao je još nepopularniji poslije neuspjeha u tom ratu, koji je uz to neodlučno i nevješto vodio, pa je 1888. godine morao da prihvati liberalni Ustav, kojim je Srbija postala parlamentarna monarhija.

Izazvao je nezadovoljstvo pokušajem da izigra Ustavne odredbe, 1889. godine je abdicirao u korist maloljetnog sina Aleksandra, a 12 godina kasnije je umro u Beču.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos