Španija bi mogla da izgubi 370 miliona evra, ako Mesi napusti Barsu!

Foto: Tanjug/AP

U Španiji vlada bojazan zbog mogućeg odlaska Lionela Mesija iz Barselone. I ne plaše se samo Barsa ili La Liga. U slučaju odlaska u inostranstvo, španske vlasti bi izgubile poreskog obveznika ,u vrijednosti od čak 370 miliona evra za četiri godine.

Iako je Mesi prije nekoliko godina osuđen zbog utaje poreza, u godinama nakon toga je postao jedan od najvećih poreskih obveznika u Španiji.

“El Periodico de Catalunya” je napravio neke kalkulacije i utvrdio, da je od 2017. godine, u kojoj je došlo do faraonske obnove ugovora koja je izazvala toliko polemike u Španiji, kapiten Barselone i Argentine platio poreskim organima gotovo nezamislivu cifru – najmanje 370 miliona evra, od čega 275 miliona samo za porez na dohodak.

Katalonski list sugeriše da je Argentinac Barselonu koštao najmanje 555 miliona za četiri godine, ali državi je isplatio mnogo novca na ime poreskih obaveza. Uzimajući prosječnu prijavu poreza po glavi stanovnika u Španiji, računica je veoma jasna – Mesi sam plaća porez jednak nametima 120.000 španskih poreskih obveznika.

Sve to objašnjava zašto se eventualnog Mesijevog odlaska plaše, ne samo Barsa ili La Liga, nego i španska državna vlast.

Podsjetimo, Mesijev ugovor sa Barselonom ističe na kraju sezone i kao slobodan igrač bi mogao da napusti Nou Kamp. Pari Sen Žermen je najozbiljniji kandidat za njegovo dovođenje, a sve češće se spominje i Mančester Siti.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.