Evropa – aerodromi: Zbog korone promet pao na nivo od pre 1995. godine!

Foto: Pixabay

Promet evropskih aerodroma je pao prošle godine na nivo iz 1995. godine, pokazali su podaci regionalne industrijske grupe, dok su aerodromi u Turskoj i Rusiji prošli bolje od onih u Zapadnoj Evropi.

Evropski aerodromi su izgubili 1,72 milijarde putnika u 2020. godini, odnosno više od 70 odsto, kao rezultat pandemije virusa korona, navodi se u izvještaju Međunarodnog savjeta aerodroma /ACI/ za Evropu, čime je sve vraćeno na nivo prije pojavljivanja niskotarifnih letova, koji su izazvali pravu senzaciju u putovanju.

“Nijedna industrija ne može sama da izdrži ovakav udar”, rekao je šef ACI-ja za Evropu, Olivije Jankovec.

On je naveo da je do sada samo 2,2 milijarde evra bilo namijenjeno za podršku aerodromima u regionu, što je manje od osam odsto prihoda koje su izgubili prošle godine.

ACI ističe da su aerodromi u EU pogođeni jače od onih izvan bloka, uglavnom zbog veličine i relativne otpornosti domaćih tržišta u Rusiji i Turskoj – kao i manje oštrih ograničenja putovanja i mjera zatvaranja.

Frankfurt je pretrpio najveći pad putničkog saobraćaja od svih najvećih vazdušnih čvorišta, za 73 odsto, a slijede londonski “Hitrou”, amsterdamski “Shiphol” i “Šarl de Gol” u Parizu.

Do posljednjeg kvartala godine, Istanbul je postao najprometniji evropski aerodrom, a slijede ga istanbulski “Sabiha Gokčen” i “Šeremetjevo” u Moskvi.

Aerodromi u EU su zabilježili pad putničkog prometa za 84 odsto u četvrtom kvartalu, što je mnogo više u poređenju sa padom od 64 odsto u zemljama van bloka.

“Pomoć aerodromima je od suštinske važnosti za obnovu vazdušne povezanosti i efikasnu podršku lokalnim i regionalnim zajednicama, kao i turizmu”, rekao je Jankovec.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.