Ispovest Novaka Đokovića na AO: Ljubav će spasiti svet!

Foto: Tanjug/AP/Reuters

U jednoj od svojih najinspirativnijih ispovesti do sada, najbolji teniser sveta Novak Đoković, pričao je posle meča sa Raonićem – o ljubavi.

Na dan Svetog Trifuna, a u svetu Svetog Valentina, Dana ljubavi, Novak je svima na svetu poželeo da imaju pre svega – ljubavi.

Čestitam svima Svetog Trifuna i Dan ljubavi! Za mene je svaki dan, Dan ljubavi, svaki trenutak – trenutak ljubavi… To je najjača moguća emocija koju čovek može da doživi i ja sam izuzetno zahvalan, počastvovan i blagosloven da imam mogućnost da doživim toliko ljubavi od svojih bližnjih ljudi, ako pričamo o njima. Ja na ljubav gledam kao na nešto što nije uslovljeno, volim život i imam puno ljubavi prema životu, prema Bogu – tako da se trudim da se vratim tome kad god imam neku prazninu u sebi”, kaže Novak.

On je dodao da je ljubav najveći pokretač svega.

Mislim da je ljubav najjača, večna, neprevaziđena emocija i energija koja ispunjava čoveka. Jedino sa puno ljubavi čovek može da se oseća potpuno srećno, ispunjeno, veselo i radosno i da svemu daje neki smisao. Da nemam ljubav prema ovom sportu i da ne uživam u svemu što radim, sigurno ne bih igrao ovoliko dugo i na ovako visokom nivou. Zaista volim tenis i uživam u velikoj većini dana kada sam sa reketom u rukama; naravno, postoje dani kada ne uživam toliko i to je normalno – ali se uvek podsećam na tu iskonsku i istinsku emociju ljubavi, zadovoljstva i uživanja u sportu i životu. Ljubav je najveći pokretač za sve!”, kaže Novak.

Imao je svetski broj jedan još šta da kaže na ovu temu.

Svima želim više ljubavi u životu – svima, i sebi, i nama kolektivno, ne samo u Srbiji, nego i širom sveta. Jednostavno, treba nam više ljubavi, jer smo prošli kroz toliko ratova i patnji, a to se nastavlja i u suludim okolnostima koja prate ovaj virus. Ljubav će spasiti svet – kako kažu čuveni filozofi! Nadam se da će svi provesti ne samo ovaj dan, nego i naredni period, u nekoj lepoj emociji koja će im pružiti nadahnuće, kreatvnost, mir, ljubav i zajedništvo”, zaključio je Novak.

Još jedna od tema bila je i zašto se dešava da mnogi ne vjeruju da je povređen. Posebno je to slučaj sa svetskim medijima, koji ga stalno dovode pod sumnju, za razliku recimo od njegovih velikih rivala.

To je kao Pandorina kutija. Ako sada krenemo da govorimo o tome, nećemo stati večeras. Verovatno je tu milion različitih razloga. Iskreno, pomirio sam se sa time. Ne mogu da kažem da me ne dotiče – naravno da me nepravda ili nekorektan odnos nekog medija dotakne, čovek sam od krvi i mesa, imam emocije i naravno da mi ne prija, voleo bih da imam lep odnos sa njima, ali očigledno je da to nije uvek moguće. Trudim se da se fokusiram na pozitivne stvari, na pozitivne članke i tekstove”, dodao je Novak.

Đoković kaže i da je navikao na takav tretman i da sa te strane ne može mnogo da promeni.

Ja mogu da utičem jedino na ono što ja radim, ne na ono što drugi pišu o meni, kako me osuđuju ili kritikuju, to je već na njima i ja ne mogu tu da utičem. Više od 15 godina sam na Turu i svako ko prati tenis zna moju evoluciju kao osobe i kao igrača. Nikada nisam imao problem da kažem ono što mi je na umu i to se nije svidelo i ne sviđa se verovatno nekim ljudima. Pričam stvari koje možda ne odgovaraju nekom establišmentu, monopolu – u vezi s politikom u tenisu npr. U suštini, zameram se ljudima i onda se takve stvari dešavaju”, jasan je šampion Melburna.

On dodaje i sledeće:

Ja sam svestan svega toga, ali ne dozvoljavam da mi slome duh. Niko iz medija ne može u tom kontekstu da mi slomi duh jer moja veza sa mojim duhom i mojom svesnošću dublja je od bilo kakve vesti koja se piše i od bilo kakve javne kritike. Znam ko sam, gde sam, šta sam, kuda idem i gde sam bio, sve to sa ponosom ističem. Umem da se zahvalim, umem da se izvinim kada pogrešim, ali da, moje greške se možda manje praštaju u javnosti u odnosu na neke druge tenisere i sportiste”.

Sve što može je da igra i nastavi dalje.

Ne želim sada da sedim ovde i da kukam kako možda imam nekorektan tretman od strane javnosti, apsolutno ne. Onaj ko želi da ne podrži i razume, on će to i uraditi. Onaj ko želi da me kritikuje i ima neku agendu u tom kontekstu, nastaviće to da radi. Mislim da ste dovoljno u teniskom svetu da znate koji su to novinari koji imaju tu agendu već godinama, ali to je OK, nemam problem da s bilo kime razgovaram i da bilo kome odgovorim na pitanje. Naravno da boli kada dođe kritika bez argumentovane pozadine i kada si drugačije tretiran, ali to je put koji sam ja odabrao. Kao što sam rekao, zameram se verovatno društvu koje želi da zadrži status kvo i da oni mogu da uživaju korist od toga na razne načine, a ja ne želim to da dozvolim. To je to, jedan začarani krug”, zaključio je Đoković prenosi B92.

Izvor Glas Srpske/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.