Ma, kakav Garmiš, Inzbruk, Oberstdorf i Bišofshofen! Gledajte ovo…

Zaboravite na Garmiš-Partenkirhen ili Obersdorf, gdje se između ostalih skakonica održavaju takmičenja u ski skokovima u Evropi.

U malom selu Vikići, kod Bihaća, već dugi niz godina se održava jedino amatersko takmičenje u skijaškim skokovima u Bosni i Hercegovini.

Skakaonica je visoka metar i po, ali i ta visina je pravi izazov hrabrim skakačima, čiji sportski podvizi na snijegu izazivaju salve smijeha.

Tradicija je da prvo skaču mlađi, a onda stariji takmičari. Svakako imaju jaku podršku publike, koja navija dok se skakači lome po snijegu.

Skače se na skijama predviđenim za alpske discipline, kao što su veleslalom ili spust, većinom proizvedenim osamdesetih godina prošlog vijeka. Ni odjeća im nikako nije profesionalna, pa često skaču i u farmerkama, piše “Avaz”.

Na improvizovanoj skakaonici se postižu skokovi i preko 20 metara dužine. Nisu rijetke ni intervencije Hitne pomoći, piše pomenuti portal.

Iako je snimak iz priloga nastao 2018. godine, sad je ponovo privukao veliku pažnju, nakon što su ga prenijeli brojni mediji u regionu.

Video: Vikići portal

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.