Portugal – posljedice korone: Pad turističkog sektora na nivo iz ’80-ih!

Foto: Pixabay

Nekada rastući turistički sektor Portugala, zabilježio je prošle godine najlošije rezultate od sredine osamdesetih godina 20. vijeka, jer su pandemija virusa korona i uvedene blokade prizemljile letove širom svijeta i držale posjetioce podalje, pokazali su zvanični podaci.

Nacionalni zavod za statistiku /INE/ je saopštio, da je nešto manje od četiri miliona stranih turista boravilo u portugalskim hotelima 2020. godine, što je pad od gotovo 76 odsto u odnosu na rekordnih 16,4 miliona 2019. godine, dok je broj noćenja nerezidenata pao za 75 odsto, na 12,3 miliona, što je najniži nivo od 1984. godine!

Turizam je odigrao presudnu ulogu u oporavku Portugala od ekonomske i dužničke krize, 2010. godine.

Broj noćenja britanskih turista, koji su među najbrojninim stranim posjetiocima u ovoj zemlji, opao je za preko 78 odsto, u odnosu na godinu dana ranije.

Došlo je i do masovnog pada broja dolazaka iz Kine i SAD, za 82, odnosno 87 odsto.

Ukupni prihodi od hotela su opali prošle godine za 66 odsto, navodi INE, a ukupan rezultat je dijelom ublažen lokalnim turizmom.

Vlada je saopštila da priprema paket podrške za ovaj sektor, uključujući odloženi raspored otplate zajma, instrumente zaduživanja i dotacije, nakon što je portugalsko udruženje hotelijera upozorilo da bi ove godine moglo izgubiti dodatnih 100.000 radnih mjesta, ako ne dobije ciljanu podršku.

Kao zemlja sa nešto više od 10 miliona stanovnika, Portugal je u prvom talasu pandemije prošao bolje od ostalih evropskih zemalja, ali je 2021. godina donijela poražavajući porast broja infekcija i smrtnih slučajeva, iznuđujući strogo zatvaranje prošlog mjeseca.

U ovoj zemlji je umrla 15.321 osoba od posljedica infekcije virusom korona, a zaraženo je 785.756.

Portugal je u subotu, 13. februara, produžio obustavu letova za Brazil i Veliku Britaniju i iz tih zemalja do 1. marta, a dozvoljeni su samo humanitarni i repatrijacijski letovi.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.