Srbija izvezla 2.700 tona meda

Foto: Pixabay

Srbija je prošle godine izvezla 2.701 tonu meda, vrijednosti nešto više od 13 miliona evra, što je za 46 odsto više nego 2019. godine i to najviše u Italiju, Norvešku i Njemačku, saopšteno je iz Privredne komore Srbije /PKS/.

Uvoz meda raste za razliku od prethodnih godina, pa je u Srbiju prošle godine stiglo 548 tona meda iz Moldavije, Ukrajine, Grčke i Novog Zelanda.

“Sve veća potražnja meda, otvara velike mogućnosti za ozbiljniji razvoj pčelarstva u Srbiji. Tehnologija u pčelarstvu i dalje napreduje u Srbiji, što se vidi iz rasta broja košnica po gazdinstvu, a i u izvozu meda na platežna tržišta”, kažu u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS.

Prema Uredbi o raspodjeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini, za sve pčelare su određeni podsticaji u iznosu od 800 dinara /6,8 evra/ po košnici.

U saopštenju se navodi, da Srbija raspolaže prirodnim resursima koji su osnov razvoja pčelarstva, što ukazuje na ogromne potencijale za dalji razvoj ove privredne delatnosti, a do sada je registrovano 90 objekata za pakovanje meda u Srbiji.

Osnivanjem i registracijom sedam objekata za izvoz meda u zemlje EU, navode iz PKS, stekli su se uslovi za veću proizvodnju i izvoz meda.

U 2019. godini, Srbija je raspolagala sa 977.000 košnica, što je za sedam odsto više u odnosu na 2018. godine, a procjene pčelarske privrede su da će broj košnica i dalje rasti.

Grupacija za pčelarstvo i proizvodnju meda je ranije uputila dvije inicijative Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, od kojih se jedna odnosi na izradu strategije razvoja pčelarstva i osnivanje Instituta za pčelarstvo.

Druga se odnosi na izradu pravilnika o pčelinjem otrovu, što bi omogućilo legalnu trgovinu i izvoz ovog značajnog proizvoda, koji je izuzetno skup na stranim tržištima.

“Pčelari bi na taj način mogli da prebrode kišne godine, koje nisu povoljne za sakupljanje meda”, saopšteno je iz PKS.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.