Urednik “Figaroa” o filmu ”Dara iz Jasenovca”: Svijet će konačno saznati o Jasenovcu

Foto: Screenshot/promo/Novosti

Urednik francuskog magazina “Figaro”, Žan-Kristof Bison, izjavio je da će iz potresnog filma “Dara iz Jasenovca”, svijet konačno saznati šta se događalo u logoru, nad kojim su se zgražavali čak i Nijemci, govoreći da je suroviji od njihovih.

“Stotine hiljada Srba i desetine hiljada Jevreja i Roma su surovo ubijeni i konačno će se čuti o tome. Tim bolje ako će to da učine kinematografija i dobar film”, rekao je za “Večernje novosti” Bison, koji je posredstvom “Tvitera” poslao poruku javnosti, da se ostvarenje reditelja Predraga Antonijevića prikazuje u SAD i da ga obavezno treba pogledati.

On ocjenjuje da ima velikih izgleda da film bude prikazan i u Evropi i istakao da je posredstvom svog naloga na “Tviteru”, koji slijedi 30.000 ljudi, od kojih je mnogo njih iz svijeta filma, poslao tvit, kako bi skrenuo pažnju i inicirao da se to ostvari.

Bison napominje da se u Francuskoj malo govorilo o koncentracionim logorima, sve do kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka, da ni Jevreji nisu mnogo pričali o tome, jer su rane bile duboke i svježe, te napominje da ne treba zaboraviti ni da je bilo Francuza koji su se našli na strani kolaboracionista i koji su indirektno učestvovali u deportacijama Jevreja.

On navodi, da u trenutku kada je izbio rat u bivšoj Jugoslaviji i kada su Srbi u Francuskoj predstavljeni kao jedini “loši momci”, nije bilo zanimljivo da se priča o logoru u kom je ubijeno 700.000 Srba.

“Ranije, imajući u vidu da je /predsjednik SFRJ Josip Broz/ Tito bio Hrvat, a da su Jasenovac držali Hrvati, postojala je i činjenica da je Hrvatska htjela, na neki način, da u jugoslovenskoj istoriografiji izbriše taj dio. Sve su to razlozi koji su uticali da se ovdje mnogo ne čuje za Jasenovac”, navodi Bison.

On ističe da film jeste fikcija, ali da se zasniva na istorijskim činjenicama.

“Iz mnogih filmova, zasnovanim na istinitim pričama, saznali smo mnogo o događajima u Drugom svjetskom ratu, kao iz Spilbergovih, na primjer. Darina romaneskna sudbina, zaista, zaslužuje film. A iznad toga postoji i istorijska realnost”, naglašava Bison.

Kad je riječ o širem istorijskom kontekstu, Bison navodi, da oni koji ne znaju da je 700.000 Srba masakrirano, ne mogu da razumiju zašto su bili toliko revoltirani kad su Hrvati ponovo iznijeli svoje šahovnice.

“Ne kažem da to treba da opravda neke događaje iz devedesetih godina prošlog vijeka, koje su izazvali Srbi. Ali, mnogo toga objašnjava. Ovde su na konflikt devedesetih u bivšoj Jugoslaviji gledali kao da je bez korjena i veza sa Drugim svjetskim ratom. Narod, koji su htjeli da istrijebe, kao Srbe četrdesetih u Hrvatskoj, imao je čega da se plaši i razlog da se brani od onih koji su portparoli takve prošlosti”, rekao je Bison.

On napominje da se o “Dari iz Jasenovca” priča u filmskom svijetu.

“Tehničari francuskih filmskih studija, koji su imali kontakte i učestvovali na zajedničkim snimanjima, prenijeli su mi da je film grandiozan, sa ambicijama da vjerno rekonstruiše događaje o kojima govori. Od početka se vidjelo da nije riječ o običnom filmu, već o veoma važnom ostvarenju. Glumci i ekipa su osetili značaj filma i to se osetilo u njihovom radu. Jednostavno, to je više od filma”, rekao je Bison.

Najiščekivaniji srpski film ove godine, “Dara iz Jasenovca”, reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imaće ekskluzivnu svjetsku televizijsku premijeru na Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Republike Srpske, 20. februara u 20.00 časova, na Prvom programu.

Istorijska drama, “Dara iz Jasenovca”, snimljena na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, bila je srpski kandidat za “Oskara”.

Ovo filmsko ostvarenje je premijerno prikazano 25. novembra u Gračanici. Beogradska premijera, uz prisustvo autorske i glumačke ekipe, zakazana je za 22. april, kada se obilježava 76 godina od proboja posljednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.