Reditelj ”Dare”: Sačuvati Republiku Srpsku, za budućnost srpske nacije

Foto: Privatna arhiva

Režiser, Predrag Antonijević, izjavio je da film “Dara iz Jasenovca” pokazuje koliko je važno sačuvati Republiku Srpsku, da se nikad ovako nešto ne ponovi.

“Uz sve naše političke razlike, mi moramo da uspostavimo crvenu liniju, a to je opstanak Srpske i to je najvažnija stvar za budućnost naše nacije”, istakao je Antonijević.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske zato što je pomogla ovaj film i kada se vodila rovovska bitka, prije svega medijski rat i napadi na “Daru iz Jasenovca”.

Antonijević kaže da veliku zahvalnost duguje i predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, koji je podržao film.

“Mi ćemo o filmu slušati i narednih godina, a daće Bog da snimimo i neki novi film o Jasenovcu”, naglasio je Antonijević za RTRS.

On je istakao i mudar potez Vlade Republike Srpske, kada je arhivsku građu iz Jasenovca, prvo poslala u Muzej Holokausta u Njujorku, gdje su svi eksponati i rukopisi kopirani.

“Ispostavilo se to kao veoma mudar potez, jer sve što imate u Jasenovcu, imate i u Njujorku i koristili smo tu građu. Moram da kažem, da smo mi ponudili da organizujemo gledanje filma u Hrvatskoj za novinare, ali stigao nam je veoma štur odgovor da nisu u mogućnosti, u smislu da je sala sada u rekonstrukciji. Slično je i sa mojim filmom `Spasilac`, koji je Vlada Hrvatske zabranila još 1998. godine. Vjerovatno tako nemaju snage da pogledaju i Daru i suoče se sa istinom”, rekao je Antonijević.

On je još jednom naglasio da je film “Dara iz Jasenovca” usmjeren protiv fašizma, ustaštva, a ne protiv Hrvata.

“Važno je naglasiti, da bi mi trebali da njegujemo jasenovački zavet, jer uz kosovski, to je najvažniji koji imamo”, tvrdi Antonijević.

On je pohvalio i sve glumce, pogotovo one najmlađe, koji dolaze iz Republike Srpske i Potkozarja.

“Teško je raditi film sa ovakvim scenama. Mi smo ga radili hronološki, što je još mnogo teže. Mnogo toga me vratilo u moje djetinjstvo, jer djeca iz Republike Srpske na pauzama nisu trčala na mobilni telefon, već su se igrala kao što sam nekad i ja sam. Čitav film je kroz oči djevojčice Dare, pokušali smo da bude gledljivo, a da opet ne izbjegnemo masovne egzekucije i klanja. Bilo je važno naći neku mjeru”, istakao je Antonijević.

Premijera filma “Dara iz Jasenovca” biće na RTRS u subotu, 20. februara, od 20.00 časova.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.