SPC i izbor patrijarha – vladika Joanikije: Arhijereji će odlučivati po svojoj savjesti

Foto: Novosti/printscreen RTS planeta

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, uoči Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/, na kom će biti izabran novi patrijarh srpski, rekao je da vjeruje da će saborni um arhijereja presudno uticati na izbor i da svi trebaju da daju doprinos da proces biranja protekne zakonito.

Vladika Joanikije je istakao, da svaki učesnik tog događaja treba da slijedi volju Božju i da proces biranja protekne zakonito, u najvećoj bratskoj slozi.

“Prirodno je, međutim, da se uoči izbora novog patrijarha, episkopi sastaju i savjetuju, neizbježno je da bude i različitih mišljenja u vezi sa arhijerejima za koje se treba opredjeljivati prilikom glasanja. Kako god mislili, važno je da želimo onaj izbor, koji će Crkvi donijeti najviše dobra i radosti, koji će ojačati njeno jedinstvo”, naglasio je vladika Joanikije.

Prema riječima episkopa budimljansko-nikšićkog, kad ima dobre volje, a ne sumnja da će je biti, neće biti problem da, uz poštovanje propisane procedure, budu izabrana trojica kandidata za konačni izbor budućeg patrijarha.

“I po ovome se vidi da naš zakon unaprijed uvažava različita mišljenja i stremljenja, koja se manje ili više zadovoljavaju izborom trojice kandidata. Zbog toga nema suštinskog razloga za teže nesuglasice među arhijerejima”, rekao je vladika Joanikije za “Dan”.

Njegovo preosveštenstvo kaže da se, kada budu izabrana trojica kandidata, može reći da se sa ljudske strane uradilo sve.

“Poslije se pristupa biranju jednog od pomenute trojice sa potpunom spremnošću da prihvatimo volju Božju, koja će apostolskim žrijebom projaviti novog patrijarha. Cio ovaj proces, od početka do kraja, prožima se bogosluženjem, molitvama i blagodarenjem Bogu, čime se svjedoči i potvrđuje da se izbor patrijarha događa u najvećem sadejstvu Božje i ljudske volje”, istakao je episkop Joanikije.

Odgovarajući na pitanje, u kojoj mjeri politika može da ima uticaj na izbor budućeg patrijarha, vladika Joanikije kaže da se o tome u mnogim medijima posljednjih dana opširno piše, te da smatra da će svi arhijereji odlučivati po svojoj savjesti, gledajući da ugode Bogu i svojoj Crkvi.

“Da li će biti ili neće političkog uticaja na rad predstojećeg Sabora ne znam, ali vjerujem da će saborni um arhijereja, prosvijetljen blagodaću Svetoga Duha, presudno uticati na izbor budućeg srpskog patrijarha”, istakao je vladika Joanikije.

Sveti arhijerejski sabor SPC, na kom će biti izabran novi patrijarh biće održan sutra, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, izjavio je ranije Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je i čuvar patrijaraškog trona SPC.

Mitropolit Hrizostom je rekao da će Sabor trajati sve dok ne bude izabran patrijarh.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej se upokojio 20. novembra u Beogradu, od posljedica virusa korona u Vojnoj bolnici “Karaburma”, gdje je liječen od 4. novembra.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.