SPC – najava Sabora: Sutra se bira novi patrijarh srpski

Foto: Novosti/SPC

Za sutra je zakazan Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/ za izbor novog, 46. srpskog patrijarha.

Odluku o sazivanju izbornog Sabora je donio krajem decembra Sveti arhijerejski sinod, nakon što se 20. novembra upokojio Njegova svetost patrijarh Irinej, poslije zdravstvenih komplikacija izazvanih virusom korona.

Prema Ustavu SPC, srpskog patrijarha biraju episkopi na izbornom Saboru, a kandidat može biti svako ko je eparhijski episkop najmanje pet godina.

Od 47 aktivnih i umirovljenih vladika, koji će glasati, njih 31 ispunjava uslov da zauzme mjesto srpskog patrijarha, jer imaju više od pet godina eparhijske službe.

Prema proceduri, Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i episkopi SPC, bira trojicu kandidata tajnim glasanjem. Za rad je potrebno učešće najmanje dvije trećine članova Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Oni se zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg.

Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata za novog patrijarha mora dobiti više od polovine glasova, stoga, prilikom izbora, postoje najmanje dva kruga glasanja.

Kad se saznaju imena trojice kandidata, koja su dobila natpolovičnu većinu glasova, prelazi se na biranje apostolskim žrijebom, tokom službe prizivanja Svetog Duha.

Izbor patrijarha će biti organizovan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, dok je ranijih godina procedura bila takva, da su članovi Sabora prelazili iz Saborske sale u Patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog, na službu priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha.

Tokom te službe, koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji, listići sa imenima trojice kandidata se stavljaju u zasebne koverte, a one se zatim stavljaju u Jevanđelje.

Suština ovog čina je u vjerovanju da su članovi Sabora izabrali kandidate prema ljudskim vrlinama, a da je Božja volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog.

U tačno određenom dijelu službe, jedan od monaha, kog je za to izabrao Sabor, izvlači kovertu sa imenom novog patrijarha.

Blaženopočivši patrijarh srpski Irinej se upokojio 20. novembra u Beogradu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Sveti arhijerski sabor za izbor novog poglavara Srpske pravoslavne crkve /SPC/, počeće sutra ujutro Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Save u Beogradu, a izborni Sabor biće održan u kripti Hrama, saopšteno je danas iz SPC.

Liturgijom u 9.00 časova će načalstvovati Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjedavajući Svetim arhijerejskim sinodom, uz sasluženje otačastvenih arhijereja.

Izborni Sabor će biti održan u kripti Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, prema proceduri određenoj Ustavom SPC i kanonima Svete crkve.

Nije predviđeno prisustvo medija ovom događaju, a po završetku zasjedanja će biti objavljeno saopštenje.

Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve /SPC/, na kom bi trebalo da bude izabran novi patrijarh, predsjedavaće Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije, umjesto Njegovog preosveštenstva episkopa šabačkog i administratora eparhije valjevske Lavrentija, koji je danas hospitalizovan.

Vladika Lavrentije je danas, u prijepodnevnim časovima, hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, saopšteno je iz Informativne službe SPC.

Pravilo je da izbornoj sjednici Sabora prisustvuje najmanje dvije trećine arhijereja, a njoj predsjedava najstariji episkop po rukopoloženju ili hirotoniji.

Prije hospitalizacije je to bio vladika Lavrentije, koji je nastariji episkop po hirotoniji.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.