EU – “Pfizer” i “Biontech”: Sklopljen ugovor za nabavku 200 miliona doza vakcine

Foto: Reuters

Evropska unija je sklopila ugovor sa kompanijama “Pfizer” i “Biontech”, u vezi sa nabavkom još 200 miliona doza vakcine protiv kovida 19, javila je američka agencija “Blumberg”.

Agencija piše da je EU potpisivanjem ugovora obezbijedila snabdijevanje vakcinom u drugom tromjesečju ove godine, u vrijeme kada zemlje pojedinačno pokušavaju da ubrzaju vakcinisanje.

Druga porudžbina vakcina značajno povećava broj dostupnih doza vakcine kompanija “Pfizer” i “Biontech” za 27 članica EU.

Ugovor sadrži porudžbinu 200 miliona doza vakcine, uz opciju kupovine dodatnih 100 miliona, što bi moglo da udvostruči ukupnu isporuku vakcina iz dvije kompanije u EU.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, izjavila je prošlog mjeseca, kada je prvi put predstavljen ugovor EU sa kompanijama, da će 75 miliona doza vakcine biti isporučeno u drugom tromjesečju.

Članice EU zaostaju za SAD i Velikom Britanijom u pokušaju da se vakciniše što je moguće više ljudi, čak i usljed jačanja novih sojeva virusa korona u Evropi, koji se brže šire.

Komisija želi i da poveća zalihe vakcina kompanije “Moderna” koje su, kao i vakcine “Pfizer” i “Biontech”, zasnovane na tehnologiji informacione ribonukleinske kiseline /iRNK/.

Vakcine zasnovane na tehnologiji iRNK, za razliku od konvencionalnih, mogu biti modifikovane u roku od nekoliko dana, ukoliko je to potrebno, radi zaštite protiv mutiranih sojeva virusa SARS-KoV-2.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.