Godišnjica rođenja: Miloš Forman – jedan od najvećih filmskih autora svih vremena

Foto: Wikimedia commons

Na današnji dan 1932. godine je rođen Miloš Forman, filmski autor koji spada među najznačanije sineaste svih vremena, oskarovac i autor filmskih remek-djela “Ljubav jedne plavuše”, “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Svlačenje”, “Amadeus” i “Narod protiv Larija Flinta”.

Veliki Čeh, majstor atmosfere i izvrstan analitičar mentaliteta, nakon nekoliko domaćih filmova: “Crni Petar”, “Gori moja gospođice” i “Ljubav jedne plavuše”, odlazi u SAD.

Svjetsku slavu je stekao filmovima “Let iznad kukavičijeg gnijezda”, “Amadeus”, “Svlačenje” i antiratnim mjuziklom “Kosa”.

Miloš Forman je opsesivno, iz filma u film, pratio borbu čovjeka protiv sistema.

Bio je nježan u slikanju izgubljenih i razočaranih ljudi usred okrutnog svijeta i ideologija i žestok u ciničnim metaforama o sistemu koji melje pojedinca.

Otac mu je bio Jevrej, a majka protestantkinja. Ta činjenica je obilježila život mladog Formana, kao i smrt roditelja u njemačkom koncentracionom logoru, u Aušvicu.

Formanova ostvarenja zahtijevaju obrazovanog gledaoca, koji poznaje literaturu i umjetnost uopšte. On je bio tipičan predstavnik autorskog filma, koji nudi umjetnost umjesto zabavnog proizvoda.

Zauvijek će biti simbol, možda, najlješeg doba 20. vijeka, smještenog između dva vojna bloka u međusobnoj ravnoteži, između “djece cvijeća” i kasnijih “žena u crnom”, između muzičke revolucije i kasnijih “obojenih revolucija”.

Umro je 13. aprila 2018. godine.

“Asteroid 11333 Forman” je nazvan po Milošu Formanu, filmskom klasiku.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.