Godišnjica smrti: Stojan Novaković – premijer, diplomata, predsjednik Akademije

Foto: printscreen/SANU/Wikipedia

Srpski političar, Stojan Novaković /1842-1915/, predsjednik Vlade Srbije, diplomata, filolog, istoričar književnosti, heraldičar i predsjednik Srpske kraljevske akademije, umro je 18. februara 1915. godine.

Novaković je bio bibliotekar Narodne biblioteke u Beogradu, profesor gimnazije i Velike škole u Beogradu, član Državnog savjeta, ambasador Srbije u Carigradu, Parizu i Petrogradu, ministar prosvjete, unutrašnjih i spoljnih poslova i dva puta premijer.

Bio je šef srpske delegacije, koja je zaključila 1912. godine mir s Turskom, poslije Prvog balkanskog rata.

Objavio je više od 400 naučnih radova, najviše iz istorije, slovenske filologije, teorije književnosti, političke i pravne istorije i istorijske geografije.

U mladosti je pisao pjesme i romane i prevodio, bio je učenik Đure Daničića, a od 1865. do 1868. godine je uređivao i izdavao časopis “Vila”.

Njegovom zaslugom su štampani “Zakonski spomenici srpskih država srednjeg veka” i “Zakonik Stefana Dušana, cara srpskog”.

Djela: “Vaskrs države srpske”, “Srbi i Turci četrnaestog i petnaestog veka”, “Selo”, “Balkanska pitanja”, “Istorija srpske književosti”, “Srpska gramatika”.

Pripadao je mladokonzervativcima, koji će prerasti 1880. godine u Naprednu stranku, koju je Novaković osnovao zajedno sa Milutinom Garašaninom, Milanom Piroćancem, Čedomiljem Mijatovićem i Milanom Đ. Milićevićem.

Stojan Novaković je ostao upamćen kao jedan od najuglednijih srpskih političara.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.