Grčka – hladni talas: Tri žrtve nevremena

Foto: Tanjug/AP

Više desetina hiljada domova je i dalje bez struje u Grčkoj usljed hladnog talasa, snijega i jakog vjetra, koji su pogodili ovu zemlju i odnijeli tri života, saopštili su zvaničnici.

Oko 250.000 kuća, u širem regionu Atine, ostalo je bez struje, rekao je regionalni guverner, Jorgos Patulis, za televiziju ERT.

Izvor u kabinetu Patulisa je rekao agenciji AFP, da su u toku popravke kako bi se obnovilo snabdijevanje električnom energijom.

Snijeg je prekrio drevne spomenike, poput Akropolja, a hladni front, nazvan “Medeja”, po mitskoj grčkoj čarobnici Argonauta, izazvao je pad temperature i to na rekordnih minus 24,8 Celzijusovih, koliko je juče rano ujutro izmjereno nedaleko od sjeverozapadnog grada Florina.

Snijeg i vjetar su oborili oko 900 stabala samo u širem području Atine, rekao je Patulis.

Vojska je pomagala vatrogascima u raščišćavanju ulica.

Snježne padavine, koje su pogodile Atinu u ponedeljak, bile su najgore u glavnom gradu Grčke od 2008. godine.

Organi civilne zaštite su saopštili da je obnovljena oko trećina elektroprenosne mreže, a struju i dalje nemaju sjeverni kvartovi Atine.

Glavni grčki auto-put, koji povezuje Atinu i Solun, ponovo je otvoren nakon velikih snježnih padavina.

Dva starija muškarca, koji su bolovali od respiratornih bolesti, umrli su na ostrvu Evija, nakon što je usljed nestanka struje prestao da radi njihov aparat za disanje.

Jedan stočar, starosti oko 60 godina, pronađen je mrtav na ostrvu Krit, u snijegu ispred svog ambara.

Još trojica nestalih kritskih stočara su uspjeli da dođu do skloništa, javila je državna agencija ANA.

Vremenski uslovi su primorali zvaničnike da otkažu vakcinaciju protiv virusa korona u Atini.

Vlada se našla na udaru kritika, nakon što je u utorak poslala čistač snijega u bogatu atinsku četvrt Kolonaki, u kojoj se nalaze mnoge ambasade i kabineti ministara, dok na drugim mjestima nije bilo teške mehanizacije.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.