Španija – nemiri u Madridu: Policija ispaljivala suzavac i gumene metke!

Foto: Tanjug/AP

Španska policija je ispalila suzavac, gumene metke i šok bombe, kako bi rastjerala demonstrante okupljene u Madridu dan nakon hapšenja muzičara Pabla Hasela, zbog glorifikovanja terorizma i uvreda monarhije u njegovim pjesmama.

Protesti na trgu Plas del Sol, u centru Madrida, ispočetka su bili mirni i ljudi su tapšali i uzvikivali “bez policijskog nasilja”, kao i “sloboda za Pabla Hasela”, koji je uhapšen u španskom gradu Ljeida.

Međutim, policija je krenula na masu s pendrecima, nakon što je nekoliko demonstranata bacilo staklene boce i kamenice. Pojedini demonstranti su zapalili kontejnere, koje su postavili kao prepreke u uskim madridskim ulicama.

U Barseloni, policija je ispalila gumene metke u masu, pri čemu je povrijeđen i novinar agencije Rojters.

Hasel se nije u datom roku prijavio policiji, kako bi bio odveden na služenje devetomjesečne zatvorske kazne, koja mu je izrečena 2018. godine. Presuda je izazvala negodovanje u Španiji.

Hasel je poznat po svojim radikalnim ljevičarskim stavovima i proglašen je krivim zbog tekstova pjesama i poruka na društvenim mrežama, u kojima pominje baskijsku separatističku organizaciju ETA, poredi španske sudije sa nacistima i bivšeg kralja, Huana Karlosa, naziva mafijaškim bosom.

Više od 200 umjetnika, uključujući režisera Pedra Almodovara, glumca Havijera Bardema i pjevača Huana Manuela Serata je potpisalo peticiju protiv Haselove zatvorske kazne.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.