Srbija – književnost: Igor Marojević dobitnik nagrade “Meša Selimović”

Foto: Novosti/video Novosti screenshot

Dobitnik književne nagrade “Meša Selimović”, za najbolju knjigu u 2020. godini je Igor Marojević, za roman “Ostaci sveta”, u izdanju “Derete”.

Odluka o 33. laureatu je doneta u tradicionalnoj akciji “Večernjih novosti”, glasanjem žirija u kom je ove godine bilo 60 najistaknutijih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Proglašenje dobitnika je organizovano onlajn, a ime 33. dobitnika je saopštio novinar Dragan Bogutović.

Objašnjavajući pravila izbora, Bogutović je naveo da je riječ o dugogodišnjim propozicijama i dodao da su u protekle dvije nedjelje brojani glasovi i da je svaki kritičar izdvojio po pet djela iz pera savremenih domaćih autora, objavljenih u prošloj godini, uz kratka obrazloženja.

“Do pobednika se dolazi na jednostavan način – zbrajanjem glasova. Tako se još jednom pokazalo da je način žiriranja za `Mešu` jedinstven po broju učesnika, ne samo u regionu, već i šire i da predstavlja svojevrstan demokratski kulturni ritual”, naglasio je Bogutović.

On je naveo da su članovi žirija, koji pripadaju veoma različitim generacijama, zagovornici različitih književnih poetika i dolaze iz 25 mjesta i gradova, a da je ubjedljivo, sa 27 glasova – pobijedio roman “Ostaci sveta”, Igora Marojevića.

Roman Igora Marojevića, “Ostaci sveta”, govori o tragičnoj sudbini čovjeka od Španskog građanskog rata, preko Jasenovca, pa do NATO bombardovanja, krajem devedesetih godina prošlog vijeka.

Igor Marojević je rođen 1968. godine u Vrbasu, diplomirao je Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i studirao master iz Svjetske književnosti, na Univerzitetu Autonoma u Barseloni.

Objavio je “Beogradsko petoknjižje”: romane “Dvadeset četiri zida”, “Parter”, “Prave Beograđanke”, “Tuđine” i zbirku priča “Beograđanke”, kao i tri romana iz “Etnofikcije”.

Autor je i nove, zbirke priča i eseja, a napisao je i drame: “Nomadi” /izvođena 2004. godine u produkciji barselonskog Instituta za teatar, na katalonskom i španskom, na kom je i napisana/, “Tvrđava Evropa” i “Bar sam svoj čovek”.

Marojević je zastupljen u desetak reprezentativnih antologija.

Prema najavi organizatora, nagrada će biti uručena uskoro, u skladu sa epidemiološkim okolnostima i uslovima.

Nagrada “Meša Selimović”, za najbolji roman, dodjeljuje se od 1988. godine, a sastoji se od reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčane nagrade.

Mehmed Meša Selimović je svojim djelima obilježio srpsku književnost u drugoj polovini 20. vijeka. Rođen je u Tuzli, 26. aprila 1910. godine, a umro je u Beogradu 11. jula 1982. godine.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.