Prvo obraćanje patrijarha Porfirija: Da srpska crkva živi punim plućima

Foto: Fonet/SRNA/Tanjug

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije je istakao danas, da želi Sveta Srpska pravoslavna crkva svugdje živi punim plućima i da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu u Gospodu Hristu, te da jevanđeljske vrijednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je to jedini mogući način svjedočenja istine, koja treba da bude most prema svima onima koji čežnjivo, bilo da su toga svjesni ili ne, tragaju za njom.

On je blagoslovio srpski narod gdje god se nalazi, ističući da će u njegovim molitvama na prvom mjestu biti pravoslavni Srbi na stradalnom Kosovu i Metohiji, koji su u neraskidivom jedinstvu sa srpskim narodom u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, BiH, ali i u svim zemljama svijeta.

“Najveća briga moja, ali i naše crkve je i dalje naše mnogostradalo Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim, kako je govorio blaženopočivši patrijarh Irinej. Kosovo i Metohija za Srbe nisu naprosto mit, već zavjet, a taj kosovski zavjet je vezan za Novi zavjet, u čijem temelju stoji svetost. Otuda je Kosovo za nas pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom, istorijskom kolijevkom, sa suštinom našeg identiteta”, poručio je patrijarh srpski.

On je poručio da će nastaviti da služi srpskom narodu u Hrvatskoj, koja je, kako je rekao, postala njegova druga otadžbina, dodajući da istu ljubav zaslužuju pravoslavni u Sloveniji i Makedoniji, ali i širom Evrope, Kanade, SAD i Australije.

Patrijarh srpski je naveo, da je danas sa dubokim smirenjem i osjećanjem strahopoštovanja, prihvatio činjenicu da je blagodatnim saglasjem svoje braće u Hristu, uzveden u sveti i božanstveni bogompodignuti presto Svetog Save.

“Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i djelatno podržite, da veliki i odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća, iznesem radosno, u poslušanju Svetom arhijerejskom saboru kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše svete crkve, budem makar u najmanjoj mjeri skromni nasljednik mojih velikih i svetih prethodnika”, rekao je patrijarh srpski.

U besjedi nakon ustoličenja u Sabornom hramu u Beogradu, Porfirije je naveo da su to na prvom mjestu dvanaestorica arhiepiskopa, koji su na čelu sa Svetim Savom predstojali našoj svetoj crkvi od 1219. godine do 1346. godine.

“Nasljednik sam i velikih obnovitelja Srpske patrijaršije, Makarija Sokolovića i Dimitrija Pavlovića. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu i mnogo puta mučeničko stradanje za Crkvu Božju, koje su podnijeli moji sveti prethodnici od Gavrila Rajića, preko Lukijana Bogdanovića, Varnave Rosića i Gavrila Dožića, do Vikentija Prodanova”, poručio je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, u duhovno nasljeđe svih nas je ostavljen uzvišeni životni cilj, da hodimo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja, u velikom podvigu mirotvorstva.

“Mi smo pozvani da budemo so zemlji, prema riječima samog Gospoda našeg. Ako u ovom teškom vremenu ne budemo bili dostojni ovakvog uzvišenog poziva, kako će sva zemlja biti osoljena. Hristos je jednom riječju, naša mjera, naš pokretač, ali i naše ogledalo. Njime se mjerimo i njime smo izmjereni”, poručio je Porfirije.

Stoga, dodao je on, patrijaraška služba primarno treba da bude utemeljena na duhovnom iskustvu svetih božjih ljudi, na njihovom odnosu sa “jedinim novim pod Suncem, Hristom Bogočovjekom, spasiteljem duša i tijela naših i spasiteljem čitavog svijeta”.

“To iskustvo objedinjeno i pretočeno u crkveno predanje, pozvani smo zajednički da čuvamo i da ga činimo i aktivnim i aktuelnim, istovremeno i svevremenim i savremenim”, rekao je Porfirije.

Prema njegovim riječima, nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, niti da se trudi da rješava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

“U crkvu dolazimo na Svetu liturgiju da bismo tu dotakli i naslutili šta je to što je najvažnije, da bismo tu dotakli i primili krst Hristov, koji je istvovremeno i vaskrsenje. To je osnovni zadatak crkve. Sve ovo drugo pomenuto, samo po sebi, kao produkt tog primarnog opredjeljenja, biće obasjano upravo tim istim krstom i vaskrsenjem”, poručio je patrijarh srpski.

Ako sve imamo, naveo je Porfirije, a to nemamo, uzalud je, a ako to imamo sve smo dobili.

Porfirije je naglasio da je zato važno shvatiti i osjetiti snagu crkve, da živi i da svjedoči mir, blagovijesteći ga svim narodima i svim ljudima dobre volje, jer, kako je naveo, svaki čovjek je sazdan kao ikona Božija i svi smo pozvani da budemo jedno u Spasitelju.

“Neće biti da možemo Hrista prisvojiti i reći Hristos je naš, zato što smo mi bolji od drugih. Ako njemu pripadamo, trudimo se da kroz njega svako u srcu našem bude naš. Hrišćanski Bog je, kako ga tačno naziva apostol Pavle, Bog ljubavi i mira, a mir je pretpostavka jedinstva u ljubavi i način da se prevaziđu sile raskola, razdora, sukoba i mržnje”, istakao je u besjedi srpski patrijarh.


Porfirije je naveo da živimo u vremenu, kada su mir i jedinstvo, pa i u crkvi Božjoj, u njenom ljudskom aspektu uzdrmani, te da su svi pozvani na službu miru i jedinstvu.

“Poslanje crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno povjerenje, silom mira Hristovog. Ako imamo mir Božji u sebi, mirićemo se sa drugim čovjekom, sa prirodom, a bićemo izmireni sa sobom. Bićemo jednom riječju blagovjesnici mira. Naš doprinos će biti ne prije svega u onome što činimo, nego u onome što jesmo, a iz toga što jesmo, činićemo ono što trebamo da činimo”, rekao je Porfrije.

Za takav cilj, dodao je on, vrijedi živjeti i svoj život položiti.

Patrijarh Porfirije je poručio da će se čvrsto držati ustrojstva crkve, koja je, kako je naveo, saborni organizam, zajednica svih i svega, koja sve u sebe poziva i uključuje, ništa i nikoga unaprijed ne odbacujući zbog bilo kakvog zemaljskog, običnog ljudskog kriterijuma.

“Crkva je pozvana da sabira, objedinjuje i spaja, te služi miru i jedinstvu, zato se moje služenje Bogu i rodu neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremnog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom. Polazeći od činjenice, da je služba patrijarha srpskog služba prvog među jednakima i da je biće naše crkve saborno, nastojaću da njegujem ovaj saborni duh, kao najvažniji cvijet našeg bogočovječanskog stabla”, rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost patrijarh srpski je naveo da smo u minulim mjesecima svjedoci ogromne žrtve ljekara zbog pandemije virusa korona, te da primjer ove pandemije treba da pokaže koliko smo međusobno povezani i kako samo međusobnom brigom možemo pobijediti tu pošast.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.