Sjećanje na Balaševića: Pisao pjesme još u školi, sanjao da bude fudbaler… Zbogom, mornaru…

Foto: Youtube screenshot/alo.rs/telegraf.rs

Legendarni kantautor, Đorđe Balašević /67/, koji je danas preminuo u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu, od posljedica kovida 19, počeo je da piše pjesme još u osnovnoj školi, a sanjao je da postane fudbaler.

Balašević je odrastao u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića, gimnaziju je napustio u trećem razredu, jer nije volio matematiku, fiziku i hemiju, ali je uspio da maturira kao vanredni učenik i položio je prijemni ispit za studije geografije.

1977. godine pristupa akustičarskoj grupi “Žetva”, sa kojom iste godine snima hit pjesmu “U razdeljak te ljubim”, bio je i u grupi “Rani mraz”, sa kojom nastupa na festivalu u Opatiji, sa pjesmom “Prva ljubav”.

Singl “Računajte na nas”, iz perioda dok je bio član “Ranog mraza”, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima.

Na festivalu u Splitu, 1979. godine, Balašević je osvojio prvu nagradu, sa pjesmom “Panonski mornar”.

Tokom 1980. godine je služio JNA u Zagrebu i Požarevcu, gdje je snimio TV seriju “Vojnici”, a krajem godine je izašao album “Odlazi cirkus” – posljednji album grupe “Rani mraz”, sa hitovima “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”.

Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru albumom “Pub”, sa kojim bilježi zapažen uspjeh.

U TV seriji “Pop Ćira i pop Spira”, tumačio je zapaženu ulogu berberina Šace.

Slijedi ploča pod nazivom “Celovečernji the Kid”, snimljena 1983. godine, a melodija naslovne numere, koja je snimljena i na engleskom jeziku, inspirisana je folklorom Meksika.

U aprilu 1985. godine je snimio izuzetno zapažen album “003”, na kom se istakla pjesma “Slovenska”.

Sa sljedećim albumom – “Bezdan”, na kojoj je legendarna pjesma “Ne lomite mi bagrenje”, Balašević formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna podrška, dok sljedeći album – “Panta rei”, ostaje upamćen po baladi “Jednom…”.

Naredna ploča “Tri posleratna druga”, koju Balašević snima 1989. godine, prati radnju istoimenog romana i bilježi veliki uspjeh, a na ovoj ploči je jedna od najljepših balada koje je Balašević snimio – “D-mol”.

U vrijeme početka ratnih zbivanja u bivšoj SFR Jugoslaviji, 1991. godine, na tržište izlazi album “Marim ja…”, koji ostaje upamćen po pjesmama “Nevernik”, “Divlji badem”, “Ringišpil”.

Tokom ratnih godina se povukao iz javnosti. Krajem 1993. godine snima album “Jedan od onih života”, koji izlazi u vrijeme teške ekonomske krize, a pjesme su inspirisane ratnim tragedijama, dok poslije malo duže pauze, 1996. godine objavljuje album pod nazivom “Naposletku”.

Nove pjesme su snimljene uglavnom na akustičnim instrumentima, uz učešće gudača “Svetog Đorđa”.

Drugi roman objavljuje 1997. godine. I u njemu Balašević prati svoj pretposljednji album – “Jedan od onih života”. Roman postiže izuzetno dobre kritike.

2000. godine, Balašević objavljuje politički album, pod naslovom “Devedesete”, na kom je ostala zabilježena pjesma “Živeti slobodno”, koja je ujedno predstavljala himnu tadašnjih petooktobarskih promjena, u kojima je i Balašević imao aktivno učešće.

Krajem 2001. godine snima album “Dnevnik starog momka”, koji je posvetio svojoj supruzi Olji i na kom svaka od 12 pjesama nosi naziv jednog ženskog imena, a kombinacijom početnih slova tih imena, dobija se pravo značenje ovog albuma – “Olja je najbolja”.

Balašević 2004. godine snima izuzetno dobar album, koji nosi naziv prve grupe “Rani mraz”.

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Bio je oženjen Oliverom i imao kćerke, te sina Aleksu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.