Hrvatski istoričar: Patrijarh Porfirije gradi mostove

Foto: SPC/Fonet/SRNA/Youtube TV Hram

Njegova svetost novoizabrani patrijarh srpski Porfirije je veliki čovjek, intelektualac, humanista i vjernik, neko ko gradi mostove i ko je vlastitim primjerom dokazivao da za razgovor nikad nije prekasno, a da je za sukob uvijek prerano, rekao je hrvatski istoričar, Hrvoje Klasić.

Klasić je istakao da je patrijarh Porfirije /kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski/ svakodnevnim kontaktima i odličnom saradnjom sa političarima, ljudima na poziciji moći, ali i “običnim” građanima, učinio ogroman iskorak u poboljšanju hrvatsko-srpskih odnosa.

On je naveo, da je novoizabrani patrijarh srpski ležernim šetnjama po centru grada u mantiji, neobaveznim ćaskanjem sa slučajnim prolaznicima i bezrezervnom podrškom koju, kao u slučaju nedavnog zemljotresa, upućuje svim unesrećenim ljudima, bez obzira na vjeru i naciju, uspio normalizovati odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i bitno poboljšati njen imidž u hrvatskom društvu.

“A svi koji prate situaciju u Hrvatskoj u posljednjih trideset godina, znaju da to nije bilo nimalo jednostavno”, rekao je Klasić za portal “Srbija danas”.

On je naveo, da je razgovor sa novoizabranim patrijarhom Porfirijem ugodan, jer nije isključiv niti tašt, ne misli da je uvijek u pravu i uvijek ima volje i vremena da posluša mišljenja koja se razlikuju od njegovog.

“Bez svake sumnje našu sredinu /fizički/ napušta veliki čovjek, intelektualac, humanista i vjernik. Neko ko je gradio mostove bez obzira na dubinu i širinu rijeke, ko je otvarao vrata svima, a ni pred kime podizao zidove, ko je vlastitim primjerom dokazivao da za razgovor nikad nije prekasno, a da je za sukob uvijek prerano. Neko ko je postavio standarde u međuljudskim odnosima, utemeljene isključivo na hrišćanskim vrijednostima, a ne uslovljene nacionalnim, rasnim, klasnim ili političkim motivima”, naglašava Klasić.

S druge strane, njegovim odlaskom Hrvatska u Srbiji dobija iskrenog ambasadora dobre volje, nekoga ko će sa nove i još uticajnije pozicije nastaviti da razvija dobrosusjedske odnose dva naroda, između kojih se već dugo ne vodi rat, ali među kojima nikako da zavlada mir, rekao je Klasić.

On je naveo da je prije više godina, sada već patrijarh Porfirije, pokrenuo u Zagrebu intelektualni krug, u kom učestvuju intelektualci različitih političkih uvjerenja i pogleda, vjernici i oni koji to nisu, Hrvati i Srbi, oni liberalnih, ali i konzervativnih pogleda na život.

“U više navrata sam svjedočio kolike je poznate i ugledne pojedince iz svijeta politike, muzike i filma rado primao kao svoje goste”, rekao je Klasić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Sveti arhijerejski sabor SPC je na zasjedanju, u Spomen-hramu Svetog Save u Beogradu, izabrao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, za patrijarha srpskog.

Odluku o sazivanju izbornog Sabora, donio je krajem decembra Sveti arhijerejski sinod, nakon što se 20. novembra upokojio Njegova svetost patrijarh Irinej, poslije zdravstvenih komplikacija izazvanih virusom korona.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.