I agencija AP pisala o smrti Đorđa Balaševića

Foto: Nezavisne novine

Agencija AP je prenijela vijest o smrti srpskog kantautora Đorđa Balaševića, navodeći da je preminuli muzičar bio popularan na cijelom Balkanu nakon rata devedesetih godina prošlog vijeka i da se otvoreno protivio nacionalizmu, koji je potpirivao sukobe.

Pozivajući se na RTS, agencija navodi da je Balašević juče preminuo u bolnici u Novom Sadu, tri dana nakon što je hospitalizovan usljed komplikacija izazvanih kovidom 19.

AP podsjeća, da je Balašević započeo karijeru krajem sedamdesetih u grupama “Žetva” i “Rani mraz”, prije nego što je započeo bogatu solističku karijeru, a njegovu muziku opisuje kao “blagi pop sa duhovitim tekstovima”.

Agencija ističe da se Balašević nakon raspada Jugoslavije početkom devedesetih otvoreno protivio nacionalizmu, te da su ga zbog toga komercijalni mediji u Srbiji izbjegavali tokom ratnih godina.

“Međutim, ostao je neko ko se sviđao ljudima na etnički podijeljenom Balkanu nakon rata i punio je hale u svih šest bivših republika Jugoslavije. Njegovi nastupi uživo su bili popularni i zbog komentara koje je iznosio o raznim temama”, navodi AP.

Balašević je preminuo u 68. godini.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.