Blanka Vlašić završava karijeru: Okrećem novu životnu stranicu!

Foto: MN press/Reuters

Blanka Vlašić (37), jedna od najvećih hrvatskih sportistkinja u istoriji, i službeno je objavila kraj sportske karijere u pismu poslatom javnosti.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Dragi prijatelji atletike, drage moje navijačice i navijači, još od Rija se trudim zakrpiti ozljedu, punih četiri godine nade da ću još jednom stati pred letvicu i izazvati samu sebe. Dišem sport od svog rođenja, skok u vis je nedjeljivi dio mene i tako će uvijek biti. Zato sam pustila da odluka o prestanku karijere dođe prirodno.

Mnogi su mi i prije osvojene bronze u Riju govorili da odustanem, da sam već napravila puno. Ali, da sam ih slušala, ne bih osvojila još jedno olimpijsko odličje, medalju koja mi posebno znači, jer sam je osvojila doslovno s jednom zdravom nogom. To takmičenje je izvuklo sve iz mene, pa i ono što nisam znala da imam. Godine nakon toga su donijele bezbrojne rehabilitacione tretmane, nadu, pa razočaranje, i tako u nedogled. Ipak, iako bi posmatraču sa strane bilo na prvi pogled jasno, da je vrijeme da se posvetim novim izazovima u životu, odluka je morala biti moja. Prije nego što je došla, prošla sam sve faze tugovanja i za mene je to bilo najteže razdoblje u karijeri. I tek nakon svega, u jednom sasvim običnom i mirnom danu, na srce mi je sjelo: “Gotovo je”. Znala sam da je vrijeme i bila sam potpuno mirna. Dapače, osjetila sam olakšanje, koje nikad ne bih imala da sam ‘išla preko reda’ i naprasno stala, onda kad su mnogi mislili da trebam da stanem.

U cijelom tom procesu sam imala veliku podršku svoje porodice, oca i trenera Joška, Bojana i prijatelja. Znali su da je to borba kroz koju moram sama proći i izboriti se za odluku čiste glave. Svaki sportista će me razumjeti – rastanak nije lagan. Ostavljamo iza sebe velike emocije, osvojene vrhunce, pobjede nad samim sobom, veličanstvene trenutke koje se riječima ne mogu opisati. Ali, to sve ostaje dio nas. Dio koji nosimo u budućnost. I ja nosim sve svoje uspjehe i neuspjehe i utkaću ih u neku novu priču. Stoga ću uvijek ostati u sportu. Svojim iskustvom i znanjem želim trajno i aktivno doprinositi daljem razvoju svjetske atletike i sporta uopšte.

Ponosna sam na svoju karijeru. Prije svega, zahvalna sam Bogu na blagoslovu talenta i okolnostima u kojima je taj talenat mogao procvjetati. Prijateljima i navijačima, koji su vjerovali i skakali zajedno sa mnom. Iako je atletika individualni sport, uvijek sam se osjećala kao dio ekipe, jer nisam skakala samo za sebe. Istrčati počasni krug s hrvatskom zastavom, za mene je uvijek bila najveća čast. S mirom u srcu, zahvalna na svakom centimetru i svakom aplauzu, okrećem novu životnu stranicu.

Vaša Blanka.

Vlašićeva je u bogatoj karijeri, između ostalog, dva puta osvojila titule svjetske prvakinje na otvorenom, ima srebro s Olimpijskih igara u Pekingu, te bronzu iz Rija. Ima drugi najbolji rezultat svih vremena i hrvatska je rekorderka, sa preskočenih 208 centimetara.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.