EU i ekologija: Evropska komisija će tužiti Slovačku, Njemačku i Sloveniju

Foto: Wikimedia commons

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Slovačku za višegodišnje kršenje zakonskih ograničenja zagađenja vazduha i da je pokrenut pravni postupak protiv Njemačke i Slovenije, jer nisu ispunile obećanja za očuvanje prirode i preradu vode.

Prema podacima Evropske agencije za ekologiju, zagađenje u Evropi je ublaženo u protekloj deceniji, ali je i dalje najveći rizik po ekološko zdravlje.

Agencija navodi da je zagađenje česticama uzrok 379.000 preuranjenih smrti u EU, tokom 2018. godine.

Brisel je odredio pravne okvire za čestične materije od 2005. godine, što je rezultiralo nizom postupaka protiv zemalja koje krše regulative.

Evropska komisija je saopštila da je tužila Slovačku zbog godišnjeg kršenja ograničenja EU o čestičnim materijama od 2005. godine do 2019. godine, sem 2016. godine.

Ukoliko bude proglašena krivom, Slovačka će se pridružiti listi od devet članica EU, koje su ranije proglašene krivim zbog zagađenja, uključujući Rumuniju, Italiju i Švedsku.

Čestične materije su proizvod industrije, izduvnih gasova iz vozila i grijanja domova, a povezane su sa kardiovaskularnim oboljenjima i rakom pluća.

Evropska komisija je tužila danas i Njemačku zbog “opšteg i neprestanog” neuspjeha u izradi planova za očuvanje više od 4.000 lokacija, označenim kao važnim za zaštitu prirode.

EU je takođe tužila i Sloveniju jer, prije ispuštanja, nije na odgovarajući način obradila otpadne vode u četiri grada i naselja.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.