EU – korona: Dodatnih 500 miliona evra “Kovaksu”

Foto: Pixabay

EU je dala dodatnih 500 miliona evra programu “Kovaks”, za isporuku vakcina protiv kovida 19 zemljama u razvoju, čime je udvostručen doprinos evropskog bloka, saopšteno je iz Evropske komisije.

U saopštenju se navodi da se doprinos sastoji od 300 miliona evra granta i 200 miliona evra u garancijama Evropskog fonda za održivi razvoj plus /EFOR+/, kojima će biti podržana pozajmica Evropske investicione banke.

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/, uz Alijansu za vakcine /GAVI/ i Koaliciju za spremnost u epidemijama, predvodi “Kovaks” za distribuciju vakcina siromašnijim zemljama, kako bi se obezbijedilo da doze ne odlaze samo onim bogatijim.

Cilj je isporuka 1,3 milijarde doza vakcina protiv kovida 19, za 92 zemlje sa slabijim ili srednjim prihodima do kraja 2021. godine, a SZO je prihvatila vakcine “Pfizer” i “Astra Zeneka”.

“Sa ovim novim finansijskim podsticajem, želimo da obezbijedimo da vakcine budu uskoro isporučene zemljama sa srednjim ili niskim prihodima”, naglasila je predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, na virtuelnom sastanku Grupe sedam /G7/.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.