EU – migrantska kriza i korona: Nagli pad broja zahtjeva za dobijanje azila u 2020.

Foto: Reuters

Broj zahtjeva za dobijanje azila u EU je smanjen za više od 30 odsto tokom 2020. godine, u odnosu na godinu ranije i najmanji je još od 2013. godine, saopšteno je iz Evropske kancelarije za podršku azilu.

U saopštenju se navodi da je pad od 31 odsto u 27 zemalja EU, Norveškoj i Švajcarskoj, u navjećoj mjeri rezultat vanrednih ograničenja putovanja zbog pandemije virusa korona.

Agencija navodi da su državni organi nadležni za azil, pokazali izdržljivost u održavanju brojnih aktivnosti, uprkos krizi zbog virusa, što je dovelo do smanjenja broja zahtjeva koji su na čekanju.

Prema podacima koje je objavila Kancelarija, u 2020. godini je podneto 461.300 zahtjeva za azil, za razliku od godinu dana ranije kada je taj broj bio 671.200. Kancelarija je saopštila da su oko četiri odsto zahtjeva podnijela lica, koja tvrde da su maloljetnici bez pratnje, javio je AP.

Tokom 2019. godine, najviše zahtjeva za azil su predali državljani Sirije, koji su činili 14 odsto tražilaca azila, a iza njih su državljani Avganistana, Venecuele, Kolumbije i Iraka.

“Državljani iz pet navedenih zemalja čine oko dvije petine od ukupnog broja tražilaca azila”, navodi se u saopštenju.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.