Francuska – upozorenje: Frekvencija 5G telefona može da ometa rad uređaja u avionu

Foto: Pixabay

Posljednja generacija mobilnih telefona, sa 5G tehnologijom, može da zasmeta instrumentima za visinu u avionu, upozorila je francuska Administracija za civilno vazduhoplovstvo /DGAC/, koja preporučuje isključivanje ovih aparata tokom leta.

“Upotreba uređaja sa 5G tehnologijom u avionu, može izazvati rizik od smetnji, što bi moglo da rezultira greškama prilikom očitavanja visine”, navodi se u saopštenju DGAC-a, prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju se ističe da bi do toga moglo doći usljed miješanja signala iz izvora frekvencije, koja je slične ili snažnije jačine od mjerača visine u avionu.

To miješanje bi moglo uzrokovati greške u instrumentima, koji su od kritičnog značaja tokom slijetanja.

Administracija je prošle sedmice poslala upozorenja o ovom pitanju svim avio-kompanijama i preporučuje se da bi telefone sa 5G tehnologijom trebalo isključiti ili uključiti “avionski mod” tokom leta.

Većina država već duže vrijeme zahtijeva da telefoni budu isključeni ili u “avionskom modu”, usljed zabrinutosti da bi mogli da smetaju navigacionoj i komunikacionoj opremi aviona.

Jačina signala sa baznih stanica 5G mreže, nedaleko od najvećih aerodroma u Francuskoj, je ograničena. DGAC vrši dodatna testiranja od novembra prošle godine, kad su francuski operateri mobilne telefonije dobili dozvolu da uvode usluge 5G tehnologije.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.