Korona: Njemačka daje dodatnih 1,5 milijardi za vakcine

Foto: Pixabay ilustracija

Njemačka će dati dodatnih 1,5 milijardi evra za podršku globalnim naporima za vakcinaciju i drugim programima za borbu protiv pandemije, čime je Berlin uvećao ukupni doprinos na 2,1 milijardu evra, rekao je ministar finansija, Olaf Šolc.

“Sa pandemijom se možemo izboriti samo sa vakcinacijama. Potrebno je da ostvarimo napredak, kako kod kuće, tako i u inostranstvu”, naglasio je Šolc, navodeći da je dodatni novac namijenjen programu “Kovaks”, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i drugim međunarodnim naporima.

Šolc je napomenuo da je ovom objavom data jasna poruka, a to je da su uz najsiromašnije zemlje i da će se doprinos Njemačke međunarodnim fondovima za vakcine, lijekove i testove povećati za 30 odsto.

Analitičari navode da se očekuje da će američki predsjednik, Džozef Bajden, iskoristiti svoj prvi sastanak sa liderima Grupe sedam /G7/, da objavi donaciju od dvije milijarde dolara programu “Kovaks”, čiji je cilj osiguranje poštene dostave vakcina širom svijeta.

Američki zvaničnici su najavili da će SAD obezbijediti dodatnih dvije milijarde dolara, u naredne dvije godine, kad i druge zemlje ispune i daju nova obećanja za nova sredstva.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.