Austrija – Šalenberg: Ne donositi ishitrene odluke u vezi sa Rusijom

Foto: Printscreen Youtube Österreichisches Außenministerium

Evropska unija bi trebala da se suzdrži od postupaka koji bi mogli imati povratne posljedice, kada radi na restriktivnim mjerama protiv Rusije zbog situacije sa ruskim opozicionarom Aleksejom Navaljnim, izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova, Aleksander Šalenberg.

On je za njemački nedjeljni list “Velt” rekao, da će Austrija podržati sankcije sve dok se radi o sankcionisanju “politički pismenih i pravno odgovornih lica”.

Šalenberg je, međutim, upozorio da ne treba donositi ishitrene odluke.

“U suprotnom se može desiti da siječemo granu na kojoj sjedimo”, naglasio je Šalenberg.

Austrijski ministar je istakao da želi da odnosi sa EU budu u granicama koje su postavljene gdje je to potrebno i gdje je moguć dijalog, prenio je “Sputnjik”.

Ministri spoljnih poslova EU će se sastati sutra, kako bi razgovarali o potencijalnoj reakciji na situaciju u vezi sa Navaljnim, koji je u subotu novčano kažnjen za klevetanje veterana Drugog svjetskog rata, a već služi zatvorsku kaznu zbog finansijske prevare.

Šalenberg smatra da će ministri vjerovatno zatražiti od Evropske službe za spoljne poslove, da napravi spisak pojedinaca i organizacija kojima treba uvesti sankcije, koje će uključiti zabranu ulaska u EU i zamrzavanje sredstava.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.