Binić: Piksi dolazi u teškom trenutku za fudbal Srbije

Foto: Screenshot TV Happy

Dragan Stojković Piksi na mjesto selektora reprezentacije, dolazi u jednom vrlo teškom trenutku po fudbal Srbije. Nemamo više pravo na grešku i ne smemo da propuštamo naredna velika takmičenja.

Rekao je to Piksijev bivši saigrač i kum, Dragiša Binić, u razgovoru za Anadoliju.

– Smatram da smo ove godine morali da budemo na Evropskom prvenstvu, jer kvalitetom ne zaostajemo puno za vodećim reprezentacijama na kontinentu. U tom smislu, Piksi je najlogičnije rešenje FSS, jer se nikad nije plašio izazova. Ima ogroman autoritet kod igrača, treba mu pružiti podršku na svim nivoima i uopšte ne sumnjam u pozitivan ishod kvalifikacija za Svetsko prvenstvo – rekao je Binić u razgovoru za sgenciju Anadolija (AA).

Piksi je kratkom SMS porukom svom prijatelju potvrdio da je definitivno riješio problem u vezi sa ugovorom sa kineskim Guangdžouom i da ne postoje više prepreke kad je reč o njegovom imenovanju za selektora reprezentacije Srbije. Binić je svjestan težine zadatka koji očekuje njegovog prijatelja na klupi “Orlova”.

– Ne sme da nam se desi ono što se dogodilo sa Sinišom Mihajlovićem. U trenutku kada je napravio tim i počeo da ređa sjajne rezultate, mi smo ga pustili da ode u Sampdoriju. Piksi je na mentalnom planu izuzetno jaka ličnost, zna mnogo o fudbalu, jer se dugo već bavi trenerskim poslom i to su stvari koje će mu svakako biti od koristi tokom selektorskog mandata. Veoma je bitno da svi stanemo uz njega, kompletna fudbalska javnost u Srbiji, da mu ne okrenemo leđa u slučaju prvog neuspeha. To su veličine koje zaslužuju poštovanje, a deluje mi da smo postali specijalisti kad treba da potrošimo velika sportska imena – istakao je Binić.

Binić je svojevremeno činio ubitačan tandem sa Draganom Stojkovićem u Radničkom iz Niša, Crvenoj zvezdi i Nagoji Grampus Ejt.

– Trebalo je zajedno da pređemo iz Radničkog u Zvezdu, ali su njega pustili godinu dana pre isteka ugovora, mene nisu. Piksi je kao klinac skrenuo pažnju na sebe, zahvaljujući sjajnim partijama u Kupu UEFA i golovima protiv Sankt Galena i Intera iz Bratislave. Odmah je krenulo interesovanje velikih klubova, a njegova želja je od početka bila da obuče “crveno-beli” dres. Mučio se prvih šest meseci u Beogradu, Vasović ga je dodatno opteretio kapitenskom trakom i ulogom apsolutnog lidera u ekipi. To nije lako za nekoga ko je iz unutrašnjosti stigao u veliki grad. Bilo je tu i pritiska od strane medija i navijača. Sve je istrpeo i na kraju postao Zvezdina zvezda – kazao je Binić, koji najbolje poznaje Zvezdinu petu zvijezdu.

Ima Binić mnogo anegdota sa novim selektorom reprezentacije Srbije.

– Piksi je bio izuzetno muzikalan tip. Obožavao je izvornu srpsku muziku, voleo je da se uhvati za mikrofon i da zapeva. Ali, sve se to u jednom trenutku izgubilo, ne znam zašto. Bili smo fenomenalan tandem, umeo je da me spoji sa golom nekim vanserijskim potezom. To su one lopte koje samo istinski geniji mogu da pošalju ka napadaču. Imali smo mi i konflikte tokom karijere, ali drugarstvo nikad nije dolazilo u pitanje. Zbog njega sam jednom prilikom izleteo iz automobila i ušao u fizički sukob sa jednim funkcionerom, koji se drznuo da ga vređa bez ikakvog razloga – pričao je Binić.

Opisao je situaciju, koja se dogodila baš u periodu zahlađenih odnosa sa Stojkovićem.

– Sećam se poraza od Borca u finalu Kupa, koji je meni jako teško pao. Naši odnosi su u tom periodu bili malo narušeni, zbog nekih događaja sa trenerom Veliborom Vasovićem. Kad je sudija svirao penal za Zvezdu, prišao sam mu i rekao da ne podbada loptu, jer su ga Banjalučani sigurno pratili i znaju da je na taj način izveo penal i par dana ranije protiv Veleža. On je klimnuo glavom i ipak bocnuo. Karalić je uhvatio “živu” loptu i mi smo ostali bez trofeja. Posle utakmice, dok sam se tuširao, čuo sam Vasovića koji je ušao u svlačionicu i rekao “majstore, nema veze, nije ni bio penal”. Jedva su me obuzdali da ga ne zadavim. Čekaj, bre, igramo loše, sude nam penal, imamo šansu da se izvadimo i odemo u produžetke. On kaže nema veze. Kako nema veze – ispričao je Binić.

Izvor Glas Srpske/Anadolija
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.