EU traži od Njemačke objašnjenje za zabrane na granicama

Foto: Pixabay

Njemačka je pod pritiskom, da objasni svoju zabranu ulaska iz pravca Češke, Slovačke i austrijske pokrajine Tirol, pošto je Evropska komisija u pismu navela da su te mjere neadekvatne i neopravdane.

“Vjerujemo da je cilj, kom je opravdano težila NJemačka, zaštita zdravlja javnosti tokom pandemije, mogao da bude ostvaren mnogo blažim mjerama”, navodi se u pismu iz Brisela, upućenom njemačkom ambasadoru Mihaelu Klausu.

U pismu je Njemačkoj za odgovor dat vremenski rok od deset dana.

Slična pisma su poslata Belgiji, Mađarskoj, Danskoj, Švedskoj i Finskoj, čije su granične zabrane naišle na nesuglasice sa Briselom.

Njemačka novinska agencija DPA navodi da, na zahtjev Evropske komisije, ministri za evropska pitanja održavaju danas sastanak, radi razgovora o mjerama na granicama.

Njemačka je na listu oblasti, koje izazivaju zabrinutost, 14. februara dodala Češku, Slovačku i Tirol.

Mjera je nedavno izazvala saobraćajni kolaps na češkim auto-putevima ka njemačkoj granici, pošto su vlasti od svih prevoznika tražile da imaju negativan test na virus korona.

Njemački ministar unutrašnjih poslova, Horst Zehofer, prethodno je odbacio kritike iz Evropske komisije zbog pograničnih ograničenja.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.