Godišnjica osnivanja: Srpski olimpijski klub – preteča srpskog olimpizma

Foto: oks.org.rs/arhiv

Srpski olimpijski klub, preteča Olimpijskog komiteta Srbije i nekadašnjeg Jugoslovenskog olimpijskog komiteta, osnovan je 23. februara 1910. godine.

Nekoliko oficira 18. pješadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije se sastalo u prostorijama lista “Vreme”, u beogradskom hotelu “Moskva” i odlučilo da osnuje Srpski olimpijski klub.

Zadatak ovog društva je bio da priređuje zemaljske i svjetske olimpijske trke, odnosno sportske i viteške utakmice i budi interes za sport i viteški duh u narodu.

Za direktora je izabran kapetan Svetomir Đukić.

Pred kraj 19. vijeka, na prostorima Srbije i okruženja, o sportskom životu nije moglo biti riječi. Na sport se u to vrijeme gledalo sa podozrenjem, pa čak i sa podsmijehom.

Međutim, jedan događaj je doveo do promjene. To je bilo prisustvo srpskog kralja Aleksandra Obrenovića otvaranju Prvih Olimpijskih igara modernog doba u Atini, 1896. godine.

On je bio jedini šef jedne strane države, koji je bio među zvanicama na Olimpijskom stadionu. Taj događaj je ostavio dubok trag na dalji razvoj olimpizma u Srbiji i sporta uopšte.

Od tada u Srbiji počinje življa sportska aktivnost, a neka takmičenja su nazivana olimpijskim.

Želja mladih oficira, da prenesu ono što su vidjeli u drugim zemljama, uticala je da počne javna kampanja za formiranje olimpijske organizacije u Srbiji.

Srpski olimpijski klub je 1911. godine promijenio ime u Središnju saveznu upravu ili Centralni olimpijski klub, a 1912. godine mijenja ime u Srpski olimpijski komitet, odnosno Olimpijski komitet Kraljevine Srbije, kako je stajalo na pečatu.

Srpski olimpijski komitet je primljen u Međunarodi Olimpijski Komitet /MOK/, na Kongresu u Stokholmu od 4. do 17. jula 1912. godine.

Osnivanjem nove države, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u Zagrebu je 14. decembra 1919. godine osnovan Jugoslovenski olimpijski odbor. On je nastavio članstvo Srpskog olimpijskog komiteta u MOK-u, bez posebnog prijema.

Tako je Srpski olimpijski komitet nastavio rad kao Jugoslovenski olimpijski odbor, a od 1927. godine kao Jugoslovenski olimpijski komitet.

To se nastavilo i u SFRJ, a danas postoji Olimpijski komitet Srbije.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.