In memoriam: Preminuo kompozitor Vojkan Borisavljević

Foto: Kurir

Poznati srpski kompozitor i dirigent, Vojkan Borisavljević, čija karijera traje više od pet decenija, kompozitor hitova kao što su “Odiseja”, “Ljubav je samo reč” i “A sad, adio”, preminuo je danas u Beogradu, javile su “Večernje novosti”.

Borisavljević /74/ je komponovao više od 500 pjesama za najpoznatije tadašnje jugoslovenske pjevače – Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge.

Komponovao je i muziku za brojne televizijske serije i filmove – “Sivi dom”, “Vruć vetar”, “Avanture Borivoja Šurdilovića”, “Višnja na Tašmajdanu”, “Noć u kući moje majke”, “Špijun na štiklama”, “Bela lađa” i druge. Za muziku u filmu “Lajanje na zvezde”, nagrađen je “Zlatnom mimozom” na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom, 1997. godine.

Komponovao je muziku za pozorište, televiziju, popularne i dječije pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane.

Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine je živio u Beogradu, gdje je studirao na Filozofskom fakultetu.

Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama “Doktor Vojislav Vučković” i “Stanković”, kao i na privatnim studijama u Parizu.

Umjetničkim radom se aktivno bavio od 1965. godine. Čitav radni vijek je proveo kao slobodan umjetnik, u okviru Udruženja kompozitora Srbije, sa statusom istaknutog umjetnika.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine, održao je autorski koncert nazvan “Moja odiseja”, a tom prilikom mu je uručena nagrada “Darko Kraljić”.

Knjigu “Moja odiseja” je objavio 2018. godine.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.