Korona – istraživanje: Naočare do tri puta smanjuju rizik od zaraze

Foto: Pixabay

Osobe koje nose naočare, imaju čak tri puta manje šanse da se zaraze virusom korona od drugih, pokazuje najnovija naučna studija.

Zaštita, koju naočare pružaju u borbi sa pandemijom korone, statistički je značajna, tvrde indijski naučnici u studiji koja je objavljena na naučnom portalu ”MedRxiv”.

Naučnici navode da siromašniji i slabo obrazovan dio stanovništva ima veći rizik od zaraze novim virusom, zbog toga što se “neadekvatno pridržavaju preventivnih smjernica” i zato što “imaju naviku da manje koriste naočare od obrazovanih”.

Studija pokazuje, da je rizik od kovida 19 dva do tri puta manji kod populacije koja nosi naočare, nego kod populacije koja ih ne nosi, precizira jedan od autora studije, Amit Kumar Saksena.

Zaštitna uloga naočara je statistički značajna, ako se nose duže tokom dana. Dodirivanje i trljanje očiju kontaminiranim rukama, može biti značajan put za zarazu.

U studiji se ističe da ljudi, u prosjeku, dodiruju lice 23 puta u sat vremena, a oči tri puta u istom periodu.

Prenošenje bolesti se događa dodirivanjem lica, nosa, usta i očiju.

Dodirivanje nosa i usta se značajno smanjuje nošenjem maske na pravilan način. Ali, nošenje maski ne štiti oči, piše u studiji.

Studija preporučuje da zdravstveni radnici koriste maske za lice i medicinske naočare, kako bi zaštitili i oči, prenosi britanski list “Miror”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.