Austrija – korona: Kurc zahteva pasoš EU o vakcinaciji

Foto: Tanjug/AP

Austrijski kancelar, Sebastijan Kurc, zahtijeva od EU uvođenje evropskog pasoša o vakcinaciji i prijeti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

On je podsjetio da takav pasoš već ima Izrael, a da žele da ga uvedu i neke druge evropske zemlje. Tim pasošem ponovo treba da se omogući normalan život.

Uoči današnjeg Samita EU, Kurc se stavio na čelo onih koji podržavaju ideje o uvođenju pasoša o vakcinaciji.

“Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus, to je moguće samo ako budemo imali mjere zaštite, da li kroz vakcinaciju ili testove”, rekao je Kurc novinarima.

On je istakao da je zbog toga potreban evropski pasoš o vakcinaciji, koji će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor, prenosi Tanjug.

Kurc je najavio da će sa tom inicijativom istupiti na Samitu EU i dodao da ima mnoge saveznike, prije svega turističke zemlje, kao što su Grčka, Kipar ili Malta, ali da i Španija, Hrvatska i Slovačka žele ovakav sertifikat o vakcinaciji.

Na drugoj strani, Njemačka, Belgija i Holandija, ali i Francuska, ne žele brze odluke s tim u vezi, a ministarka za evropska pitanja Austrije, Karoline Edštadler, prenijela je da je to vidjela prilikom nedavne posjete Parizu, kada je njeno zalaganje za pasoš o vakcinaciji naišlo na “zatvorena vrata”.

Kurc kaže da vidi šansu za postizanje evropskog dogovora, a ukoliko do toga ne dođe, poručio je da će Austrija samostalno osigurati slobodu kretanja i putovanja brojnim bilateralnim sporazumima, ali samo sa zemljama koje to žele.

“Do ljeta će nam biti potreban pasoš o vakcinaciji”, istakao je Kurc.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.