Njemačka – ksenofobija: Optužbe protiv policijskih zvaničnika

Foto: Reuters

Njemačko tužilaštvo je saopštilo danas da je podiglo optužnicu za agitaciju i govor mržnje, protiv policijskog zvaničnika osumnjičenog da je “dijelio” fotografije nacističkog vođe Adolfa Hitlera i snimke na kojima je iskazano neprijateljstvo prema muslimanima, te posjedovao ilegalno oružje i eksploziv.

Osumnjičeni, koji je radio u sjedištu policije u Vizbadenu, fotografije nacističkog vođe je razmijenio sa tridesetak drugih lica, uključujući policijske službenike, putem aplikacije “WhatsApp”.

Njemačka policija i bezbjednosne agencije se suočavaju sa optužbama da ne čine dovoljno na otkrivanju potencijalno nasilnih nacionalista u svojim redovima.

U izvještaju njemačke obavještajne agencije, objavljenom prošle godine, navodi se da manje od jedan odsto pripadnika policije, bezbjednosnih agencija i vojske, gaji simpatije prema krajnjoj desnici.

“Osumnjičeni je dijelio slike Hitlera u uniformi i sa ispruženom rukom, te prikaze neprijateljstva prema ljudima tamne boje kože i muslimanima”, rekla je tužiteljka iz Frankfurta, Nadja Nisen.

Prema njenim riječima, osumnjičeni je dijelio snimke krajem 2018. godine, dok je tokom pretrage njegovog stana pronađeno vatreno oružje, teško naoružanje i eksploziv.

Brat osumnjičenog, koji je takođe pripadnik policije, dobrovoljno je napustio službu i protiv njega će u aprilu početi sudski proces, prema optužbama da je razmjenjivao protivzakonite simbole, te ilegalno posjedovao naoružanje i obavljao razmjenu tajnih policijskih podataka sa civilima.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.