Potomak Tesle, Lazar Kosanović: Ustaše su ubile 91 pripadnika Tesline familije!

Foto: Youtube printscreen Happy TV/Facebook

Ustaše su u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941. godine, ubile čak 91 pripadnika familije najvećeg svjetskog naučnika Nikole Tesle, rekao je jedan od posljednjih potomaka porodice Tesla, Lazar Kosanović.

Kosanović je rekao da je dosta članova familije Tesla, tokom Drugog svjetskog rata skončalo u ustaškom logoru Jasenovac.

“Ukratko, 91 potomak je stradao od ruke ustaša. Ustaše su upale u Smiljane 2. avgusta 1941. godine, zapalile crkvu u kojoj je službovao Teslin otac, pa čak i kuću Nikole Tesle”, ispričao je Kosanović za TV “Happy”.

On je dodao da su neki od članova porodice Tesla odvedeni u logor Jasenovac, a da je “ono malo članova porodice Tesla što je ostalo, nestalo u novom genocidu od 1991. do 1995. godine”.

“Tako u Smiljanu danas, ne da nema nijednog Tesle, nego nema ni jednog Srbina”, rekao je Kosanović, čija rodbinska veza sa Nikolom Teslom potiče preko najmlađe Tesline sestre Marice, koja se udala u Plaškom i preuzela muževljevo prezime Kosanović.

Kosanović je naveo da su Teslina kuća i crkva spaljene tokom Drugog svjetskog rata, a isto se ponovilo i u ratu 1991. godine u Hrvatskoj.

“Hrvati mu jesu obnovili kuću u jednom trenutku, ali su je ponovo zapalili u poslednjem ratu, kao i sve njegove spomenike. Nemaju pravo da ga svojataju”, rekao je Kosanović.

On je napomenuo da je Nikola Tesla rođen u Austrijskoj carevini, a odrastao u Austrougarskoj i da nikad nije izjavio da je Hrvat.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.