U Beogradu uručene Vukove nagrade

Foto: SRNA

Vukove nagrade za 2020. godinu, koje dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije, za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, svečano su danas uručene u Beogradu.

Na svečanosti, u zgradi Predsjedništva Srbije, pojedincima i institucijama su uručene Vukova nagrada, Izuzetna Vukova nagrada i Povelja, 57. po redu.

Laureati Vukove nagrade za 2020. godinu su: akademski slikar Miladin Mikan Aničić, istoričarka književnosti akademik Zlata Bojović, akademska slikarka Ljiljana Bursać, teatrolog, filmolog, književnik i prevodilac Zoran Đerić i muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić.

Među dobitnicima ove nagrade su i istoričar književnosti, sociolog i filozof Nebojša Kuzmanović, glumica Vjera Mujović, kompozitor, muzički pedagog i dirigent Nemanja Savić, naučni radnik Svetomir Stamenković i književnik Slobodan Stanišić.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade su: Gradska biblioteka Novi Sad, Karić fondacija i Međuopštinski istorijski arhiv Čačak, saopšteno je iz Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije.

Povelju su dobili urednik i voditelj Jasmina Nikitović Stojčić i publicista Milijan Stojanić.

Obraćajući se skupu, ministarka kulture i informisanja Srbije, Maja Gojković, čestitala je svim ovogodišnjim dobitnicima i poručila im da su, ne samo nosioci vrijednih priznanja, već i nastavljači Vukovog djela, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

“Vi ste neimari naše kulture i čuvari naše kulturne baštine za buduće generacije”, navela je ona, te dodala da je Ministarstvo kulture i informisanja čvrsto opredijeljeno ka osnaživanju oblasti kulturnog nasljeđa i savremenog stvaralaštva, “kao dvije žile kucavice svake kulture”.

Gojkovićeva je istakla doprinos ovog priznanja u vrednovanju dostignuća iz srpskog stvaralaštva, njegovanja tradicije i predstavljanja srpske kulture u svijetu, te podsjetila da su Vukovu nagradu ponijeli velikani srpske kulture, kao što su nobelovac Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Vasko Popa i Dobrica Ćosić.

Ona je napomenula, da Ministarstvo kulture i informisanja aktivno radi na decentralizaciji kulturnog života, kao i jačanju kulturne diplomatije, a veoma je bitan pravac razvoja kulture uvođenje umjetnosti i kulturnih sadržaja u škole, imajući u vidu da je obrazovanje jedna od ključnih uloga ustanova kulture.

“Ukoliko želi da ima visoke domete, kulturna scena ne sme da bude ni rob pseudoelite, niti treba da bude usmerena isključivo na domaću publiku. Kultura mora da pripada svima, a kvalitetni kulturni sadržaji su najefikasniji put za bolju sliku o našoj zemlji u međunarodnim okvirima”, istakla je ona.

Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije 57. put dodjeljuje Vukove nagrade, za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Nagrade je 21. decembra 2020. godine dodijelio žiri u sastavu: filolog i orijentalista Darko Tanasković /predsjednik/, te književnik Milovan Vitezović, izdavač iz Novog Sada Zoran Gutović, muzički umjetnik Uroš Dojčinović, muzički umjetnik Bora Dugić, književnik Selimir Radulović, profesorka na Vojnomedicinskoj akademiji Elizabeta Ristanović, slikar Radovan Trnavac Mića i slikar i vajar Miloš Šobajić.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.