Udruženje “Koreni”: Povezivanje srpskog naroda je važno za Srbe u dijaspori

Foto: SRNA

Načelnik opštine Lopare, Rado Savić, izjavio je da ova lokalna zajednica podržava rad Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije “Koreni”, čija je misija povezivanje srpskog naroda, što je veoma važno, pogotovo za Srbe u dijaspori.

On je izrazio zadovoljstvo što je u Loparama održana sjednica Upravnog odbora Saveza udruženja “Koreni”, dodajući da ovo udruženje ima opštinski odbor u Loparama, koji uspješno vodi ljekar Želimir Nešković.

Osnovni zaključci sjednice, na kojoj su analizirani dosadašnji rad i planirane aktivnosti za naredni period, jesu da će na Vidovdan u Nišu biti obilježena slava i organizovan svesrpski sabor, koji će trajati četiri dana, a Udruženje će pokušati da uključi sve patriotske i rodoljubive snage, od Australije do SAD i Kanade.

“Koreni” će podržati manifestaciju Dani dijaspore, koja će biti održana posljednjeg vikenda jula u Loparama, veliki privredni susret početkom septembra u Banjaluci i Dane privredne aktivnosti srpske dijaspore, koji se u organizaciji privrednika Majevice, održavaju u Cirihu.

Na sjednici je zaključeno da će Udruženje podržati i Dane srpske kulture, koji se organizuju u Francuskoj.

Za generalnog sekretara Saveza udruženja “Koreni”, izabran je profesor muzike Petar Gojković, predsjednik Udruženja Srba u Parizu, koji dugi niz godina harmonizuje odnose u dijaspori, vodeći srpske škole i doprinoseći da mladi naraštaji nauče maternji jezik, kulturu i običaje.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja “Koreni”, Milan Gutić, rekao je da su Lopare rodno mjesto ovog udruženja, zahvaljujući ljudima koji su prepoznali umrežavanje matice i dijaspore, ističući posebno veliki doprinos načelnika Rada Savića i predsjednika Udruženja, Stojana Stevanovića.

Sjednica je održana tako što je jedan broj članova bio u Loparama, a ostali su pratili sjednicu i uključivali se u njen rad putem video-konferencijske veze iz svojih gradova, u različitim državama.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.