Japan – neravnopravnost polova: Žene mogu na sastanak stranke, ali samo ako ćute!

Foto: Pixabay

Vladajuća Liberalno-demokratska stranka Japana je predložila novi plan, koji omogućava da se pet žena poslanica pridruži ključnim sastancima stranke, ali samo ako ne pričaju, što je izazvalo polemiku o kršenju prava žena.

Nakon izjave da žene na sastancima “previše govore”, zbog koje je šef Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju, Joširo Mori, podnio ostavku, japanska vladajuća stranka je objavila da želi žene na ključnim sastancima – pod uslovom da ne govore.

Tošihiro Nikaj, osamdesetdvogodišnji generalni sekretar stranke, rekao je da zna za kritike kako vrhom stranke dominiraju muškarci, ali je naveo da su članovi već izabrani.

On tvrdi da je važno da ženski članovi stranke “gledaju stranački proces odlučivanja”.

Žene ne mogu da govore tokom stranačkog sastanaka, ali mogu zasebno da predaju mišljenja kancelariji sekretarijata, navode dnevne novine “Nikej”.

Joširo Mori, čelnik olimpijskog odbora za Tokio, podneo je ostavku prošle sedmice nakon komentara da “žene previše govore”.

Riječi osamdesettrogodišnjeg Morija, koji je i bivši premijer, jedan su od primjera koliko je neravnopravnost polova duboko ukorijenjena u japanskom društvu, prenosi Rojters.

Japan je na 121. mjestu, od 153 zemlje, prema izvještaju o razlikama među polovima u svijetu za 2020. godinu, koji je objavio Svjetski ekonomski forum.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.