Zabrinjavajuće: Slatkovodna riba je u “katastrofalnom padu” u svijetu!

Foto: Pixabay

Populacija slatkovodne ribe je u “katastrofalnom padu”, a jednoj trećini vrsta prijeti izumiranje, navodi se u izvještaju pod nazivom – “Zaboravljene ribe svijeta”.

U izvještaju, u čijem je stvaranju učestvovalo 16 grupa za očuvanje prirode, uključujući Svjetsku fondaciju za prirodu, Londonsko zoološko društvo, Svjetsku organizaciju za zaštitu živog svijeta i Organizaciju za zaštitu prirode, navodi se da je 80 vrsta ribe izumrlo, od toga 16 samo tokom prošle godine!

Milioni ljudi se oslanjaju na slatkovodnu ribu, kao osnovni izvor hrane i prihoda.

Međutim, slatkodovodne ribe je sve manje zbog zagađenja, izlovljavanja, postavljanja brana na rijekama, kao i isušivanja vodenih tokova i močvarnih područja.

U izvještaju se navodi, da je populacija migratorskih riba opala za tri četvrtine samo u posljednjih 50 godina, prenio je BBC.

U istom vremenskom periodu, populacija velikih vrsta, kao što su “megaribe”, opala je za 94 odsto.

U britanskim rijekama više nema jesetre i manića, losos nestaje, a evropska jegulja je u grupi kritično ugroženih.

Prema podacima Svjetske fondacije za prirodu, najveći uzročnik je loše stanje rijeka, većinom zbog zagađenja, brana i kanalizacije, odnosno otpadnih voda.

U izvještaju se poziva Vlada da obnovi slatkovodna staništa odgovarajućom primjenom postojećih zakona, jačanjem zaštite u Zakonu o životnoj sredini i zagovaranjem velikih globalnih ciljeva za oporavak prirode.

Dejv Tikner, iz Svjetske fondacije za prirodu, rekao je da su slatkovodna staništa neka od najživljih na zemlji, ali – kako ovaj izvještaj pokazuje – ona su u katastrofalnom padu širom svijeta.

“Priroda je u slobodnom padu i Velika Britanija nije izuzetak: dvilji svijet i priroda se bore opstanu, da ne govorimo o napretku i jačanju, u našim zagađenim vodama”, rekao je Tikner.

On je rekao da Vlada mora da ujedini snage, očisti rijeke i obnovi dobro stanje slatkovodnih staništa.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.