Tajna Novakovog servisa iz ugla britanskog trenera…

Foto: Reuters

Novak Đoković je nedavno na Australijan openu po deveti put osvojio prvi grend slem turnir sezone, a servis je bio jedno od njegovih najvećih oružja.

Broj jedan svjetskog tenisa je na putu do 18. grend slema u kolekciji odservirao rekordna 103 asa na turniru, što mu se nikad prije nije dogodilo.

To samo ukazuje koliko je početni udarac kod Novaka bio potcijenjen proteklih godina i mnogi sada vjeruju da će mu do kraja karijere unapređen servis mnogo značiti na putu ka zacrtanim ciljevima.

Zanimljiva priča o Novakovom servisu stiže iz ugla Britanaca, mladog talenta Artura Ferija (18) i njegovog trenera Krega Vila.

Ovaj mladić je dobio stipendiju sa prestižnog Stenforda i uskoro se seli tamo, ali je jesenas, uoči ATP Tur finala u Londonu, imao priliku da trenira sa Đokovićem i stekne dragoceno iskustvo iz rada sa najboljim na svijetu.

Tom prilikom, Feri i njegov trener su bili posebno očarani Đokovićevim servisom.

Kreg Vil je za “Indipendent” otkrio šta je to interesantno uočio kod šampiona Australijan opena.

Novak se uvijek trudi da bude bolji, sve vrijeme. Svaki trening je takav, da uvijek o nečemu diskutuje sa trenerom, bilo da se radi o forhendu, servisu ili bekhendu. Uvijek se trudi da pronađe idealan udarac, stvarno je fokusiran na to. Neki teniseri ne žele da rade na određenim detaljima pred sam turnir, jer bi im to odvuklo koncentraciju. Traže ritam igre, ali sa Novakom je drugačije i tada je u Londonu bilo jasno da on radi na stvarima kojima nije bio zadovoljan“, Kaže Vil.

On dodaje da je broj jedan posebnu pažnju posvećivao servisu. U početku karijere, Novakov servis nije bio problem, mada mu nije davao ni veliku prednost. Oduvijek su mu zaštitni znak bili udarci sa osnovne linije.

Onda je u periodu od tri godine poslije osvajanja prvog grend slema u karijeri, 2008. godine u Melburnu, značajno promenio akciju prilikom servisa, njegova desna ruka je tada bila znatno bliža njegovom tijelu, što je servisu davalo veću torziju i brzinu.

Posljedica je da je glava reketa išla znatno dalje iza njegove glave.

U poziciji kada baca, njegov reket je išao paralelno sa njegovim tijelom, što je stavljalo veliki pritisak na njegov lakat. To može da napravi problem i sa ramenom, bukvalno sa cijelom rukom“, kaže Vil.

Posljedice su po Novaka bile jasne, povreda lakta u ljeto 2017. godine na Vimbldonu. Nije igrao do kraja godine, da bi u proljeće naredne, morao da operaciju.

Sve to je uticalo da ponovo promeni određene akcije kod servisa, a kako je u njegov tim stigao Goran Ivanišević, u leto 2019. godine, servis mu je još više napredovao.

Sada je dodao i nekoliko kilometara u prosjeku na brzini i činjenica je da Đoković u ovoj fazi svoje karijere ima mnogo više lakih poena, što će mu svakako pomoći da duže traje.

Primjera radi je to, da je od početka godine u prosjeku servirao 195 kilometara na sat, dok je 2019. godine ta brojka išla na oko 183 kilometra na sat. Razlika je jasna.

Da bi se dodala brzina kod servisa, nužno je da igrač ispuni određene fizičke kapacitete što se tiče snage i spremnosti.

Sve to ima dosta veze sa fizičkim potencijalom tenisera. Radim sa trenerima za snagu i kondiciju i obavili smo razne testove, kako bismo odredili jačinu servisa. Čak iako imaju sjajnu mehaniku servisa, a ako im fizički kapaciteti nisu jaki, neće dodati mnogo na brzini servisa”, smatra Vil.

Kako god, pokazalo se da kontunuiran rad na servisu i njegovim detaljima, može itekako da se isplati, čak i igraču koji će u maju napuniti 34 godine, prenosi B92.

Izvor Glas Srpske/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos