Predsjednik SANU, Vladimir Kostić: Kusturica nije bio kandidat

Foto: Tanjug

Predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, Vladimir Kostić, saopštio je danas, da Emir Kusturica nije bio kandidovan za članstvo u SANU, nego je “evidentiran kao jedan od mogućih kandidata”, te odbacio optužbe za umiješanost u proces izbora novih članova.

Kostić je istakao da Odeljenje jezika i književnosti /OJK/ do sada nije kandidovalo Kusturicu na izborima za članstvo u SANU, koji su planirani za novembar ove godine i objasnio da se, prema proceduri izbora, to može uraditi tek u aprilu i maju.

“Koliko je meni poznato, gospodin Emir Kusturica je, kao uostalom i svi drugi razmatrani stvaraoci, evidentiran kao jedan od mogućih kandidata odeljenja, o kojima će se tek glasati u nekoliko krugova tokom narednih meseci i to na predlog akademika Matije Bećkovića”, naveo je Kostić.

On je podsjetio da je na isti način i na istom odjeljenju, Kusturica bio predložen i u izbornom ciklusu 2018. godine.

“Ideja da sam ovog puta izvršio uticaj na akademika Matiju Bećkovića da ga predloži, zvuči mi krajnje apsurdno”, naveo je Kostić.

Predsjednik SANU je istakao da se u trenutku, “kada svakodnevno trpi orkestrirane napade zasnovane na neistinama i pripisanim, izmišljenim stavovima”, suočio sa izjavom Kusturice.

Kostić je, u pisanom obraćanju tim povodom, odbacio kao netačnu Kusturičinu tvrdnju da je kontaktirao OJK i tražio da Kusturicu za članstvo predloži ovo odjeljenje, a ne novoosnovano Odeljenje za umetnost.

“To jednostavno nije tačno! Nisam kontaktirao OJK /a svakako ne predlagača/ i to će verujem, sami potvrditi i oni koji ovo odeljenje vode i oni koji su njegovi članovi. Jesam, međutim, u brojnim privatnim razgovorima iznosio stavove iz tačke dva, ali nažalost, najmanje sa članovima OJK – i ništa, ništa više”, poručio je Kostić.

On napominje da je isti stav, u razgovorima tokom posljednje dvije godine, razmijenio i sa kolegama u Odeljenju umetnosti, te ističe da prijedloge na bilo kom odjeljenju daju sami članovi i da teško da tu bilo šta može neko sa strane, bez obzira na funkciju.

“Ideju o demencijalnom naumu, da gospodin Emir Kusturica bude predložen, a potom neizabran, neću da komentarišem. Osim njegove umetničke neupitnosti, on definitivno nije osoba o kojoj u ovim okolnostima mogu da razmišljam, a kamoli da protiv njega smišljam nerazumljive zavere, zbog neke, samo njemu znane, `osvete`“, naveo je Kostić.

On je istakao da akademike nije moguće kontrolisati i da to nisu uspjeli ni neuporedivo moćniji ljudi od njega i primijetio je da se postavlja pitanje, kako je moguće kontrolisati višekratno tajno glasanje tokom izbornog procesa.

Kostić je naveo da SANU i njeni članovi pojedinačno nisu ćutali o Kosovu i Metohiji, ali da je pitanje da li neko to želi da vidi ili pročita.

“Gospodin Emir Kusturica ne zna šta ja mislim o tragediji otetog Kosova i Metohije, a ne želim da se po pitanju patriotizma nadgornjavam sa bilo kim, pogotovu ne sa onima koji koriste jeftine denuncijacije o soroševskom viđenju problema, organizacije sa kojom nikad nisam imao nikakav kontakt“, naveo je Kostić.

Predsjednik SANU je poručio da se on i Kusturica, uz izuzetak nekoliko slučajnih i svečarskih susreta, ne poznaju, ali da on nikad nije krio da Kusturicu smatra velikim umjetnikom.

“To mislim i sada, bez obzira na eventualne međusobne nesporazume i razlike”, naveo je Kostić.

Režiser, Emir Kusturica, naveo je u otvorenom pismu, da je odbio kandidaturu za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, optuživši predsjednika SANU, Vladimira Kostića, za miješanje u proces izbora novih članova.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.