Godišnjica rođenja: Mihail Gorbačov – posljednji lider SSSR-a

Izvor: Tanjug/AP arhiv

Ruski državnik, Mihail Sergejevič Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a, koji je poslije preuzimanja vlasti počeo proces reformi – “perestrojku”, okončao razdoblje “Hladnog rata” sa Zapadom i doprinio slomu komunizma u zemljama Istočne Evrope, rođen je 2. marta 1931. godine.

Gorbačov je hvaljen na Zapadu, nagrađen je Nobelovom nagradom za mir, ali je u Rusiji izrazito nepopularan i smatraju ga neuspješnim političarem.

U unutrašnjoj politici, Gorbačov je sprovodio ekonomske reforme, za koje se nadao da će poboljšati životni standard i radničku produktivnost, kao dio svog programa “perestrojka”.

1985. godine, Gorbačov je obznanio da je sovjetska ekonomija stala i da je potrebna reorganizacija.

Prva reforma predstavljena za vrijeme Gorbačova, bila je alkoholna reforma 1985. godine, koja je zamišljena da se bori protiv široko rasprostranjenog alkoholizma u Sovjetskom Savezu.

Cijena votke, vina i piva je podignuta, a njihova prodaja je bila ograničena. Ljudima, koji su uhvaćeni pijani na poslu ili na javnim mjestima, odmah se sudilo.

Zabranjena su pića na javnim mjestima i u vozovima. Scene konzumiranja alkohola su izbacivane iz filmova.

Ipak, reforme nisu imale značajnijeg uticaja na alkoholizam u zemlji, ali su ekonomski bile ozbiljan udarac za državni budžet /gubitak od oko 100 milijardi rubalja/, nakon što se proizvodnja alkohola preselila na crnu berzu.

Alkoholna reforma je bila okidač, koja je izazvala lanac dešavanja koji se završio raspadom Sovjetskog Saveza i dubokom ekonomskom krizom u novoosnovanoj Zajednici Nezavisnih Država, šest godina kasnije.

Gorbačov je generalno dobro ocijenjen na Zapadu, nakon što je okončao “Hladni rat”.

Ipak, u Rusiji je njegov ugled vrlo nizak, jer je označen kao neko ko je doveo do kolapsa države i ko je odgovoran za ekonomsku bijedu, koja je uslijedila.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.