Savjet za nacionalnu bezbjednost: Vučić najviše o Kosmetu i kriminalu

Foto: Printscreen/Tanjug

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je večeras da se Srbija nalazi u veoma teškoj poziciji kada je riječ o Kosovu i Metohiji i da se od nje očekuje, na cijeloj zapadnoj hemisferi, da prihvati nezavisnost samoproglašenog Kosova, ali da će Srbija štititi svoje interese i insistirati na stvaranju Zajednice srpskih opština /ZSO/.

“Sve staje u jednu rečenicu, ostalo je usput ili manje ili više i nije se mnogo promenilo, osim što će sad ta želja biti više izražena i drastičnija nego ranije”, rekao je Vučić u Palati Srbija, poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

On je poručio da će Srbija štititi svoje interese i insistirati glasnije i jasnije na sprovođenju Briselskog sporazuma u potpunosti, odnosno stvaranju ZSO, onako kako je predviđeno ovim sporazumom i implementacionim sporazumom iz 2015. godine, te najavio nastavak dijaloga Beograda i Prištine u maju.

“Pozivamo se na reči evropskih predstavnika i /Miroslava/ Lajčaka, da to što je dogovoreno mora biti ispunjeno”, rekao je Vučić.

On je naveo da su na sjednici, koja je trajala oko tri časa, razmatrani svi gorući problemi sa kojima se Srbija suočava, a koji su krupan bezbjednosni izazov za Srbiju.

Vučić je rekao da je prva tačka bila analiza političke situacije u vezi sa Kosmetom, imajući u vidu nastavak dijaloga i nastavak pritisaka da Srbija prizna nezavisnost Kosova, kao i bezbjednosne rizike sa kojima se suočavaju predstavnici srpske nacionalnosti.

On je naveo da je razgovarano i o važnosti nabavke vakcina i procesu vakcinacije u Srbiji.

“Mi mislimo da smo blizu da zaravnimo krivu koja je išla na gore. Za nas je strahovito važno i zato što nam vakcinacija obezbeđuje i ekonomsku stabilnost, ali pre svega zbog ljudskih života. Prvenstveno života starijih. Najviše nam umiru stariji od 65 godina”, rekao je Vučić.

On je zamolio starije ljude da se vakcinišu, dodajući da ima ogroman broj ljudi starijih od 65 godina koji se nije vakcinisao.

“Napravili smo akciju, ja ću ići da se vakcinišem u Žagubicu ili Merošinu, da pokažem ljudima da tako čuvaju svoje živote”, istakao je Vučić.

On je dodao da Srbija u ovom trenutku ima još 600.000 vakcina za prvu vakcinaciju, a da već u aprilu stiže još 1,5 milion vakcina.

“Ne pričam o ugovorima, već o onome što znam da očekujemo, što mogu da vam potvrdim. Do sada smo naručili ukupno 14.832.200 vakcina”, naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, sa ovakvim prisustvom britanskog soja, Srbija bi danas, da nema vakcinacije i revakcinacije, imala više od 10.000 zaraženih na dnevnom nivou.

On je rekao da je na sjednici razgovarano i o nabavci nove opreme za Bezbjednosno-informativnu agenciju /BIA/, Vojno-bezbjednosnu agenciju, Vojno-obavještajnu agenciju i za MUP, za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i o jačanju borbene gotovosti Vojske Srbije i njenih kapaciteta.

“Razgovarali smo i o regionu, ali to je politička tema par ekselans”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je Srbija uspjela da se obračuna sa nekoliko važnih kriminalnih grupa, te poručio da će svi uskoro završiti iza rešetaka.

“Postoje mlađe grupe, koje su mislile da su zauzele prostor svojih prethodnika i da mogu da nastave. Želim da vam najavim da ćete uskoro završiti iza rešetaka”, rekao je Vučić večeras nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

On je istakao da će odgovor države biti nemilosrdan.

“Rat između klanova Zvicera i Bojovića je doneo mnogo ubistava. Čekamo dovoljno dokaza, očekujemo da ćemo rasvetliti i peto i šesto i sedmo ubistvo. U rejonu između Loznice i Šapca smo juče pronašli smo 21 cev. To je najveći arsenal koji smo ikada pronašli”, rekao je Vučić.

“Gotovi ste, ali ne onako kako vi kažete, već ćete završiti iza rešetaka. Svuda, od Vranja do Subotice”, najavio je predsjednik Srbije.

Na konferenciji za novinare je prikazano oružje i fotografije osakaćenih tijela, tijela bez glave, pa slika odsječene glave, za koje se sumnja da su tijela “navijača Zvezde i Partizana”.

“Snimali su svoja monstruozna nedela”, naveo je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, govoreći o ilegalnom prisluškivanju Vučića i članova njegove porodice, istakao je da je MUP došao do dokaza da je ilegalnog prisluškivanja bilo 1572 puta.

“Ti razgovori su skidani i nošeni pojedinim visokim funkcionerima MUP-a”, rekao je Vulin, dodajući da je tim prisluškivanjem “sistem ozbiljno ugrožen”.

On je naveo da je izvjestan broj pripadnika MUP-a stavljen na poligraf “i svi su pali na najvažnijem pitanju, a to je ilegalno prisluškivanje predsednika Vučića”.

“Danas smo razgovarali o razbijanju kriminalne bande Belivuk-Miljković, pod kodnim imenom `Otimač`. Produžen im je pritvor, što znači da su nam dokazi čvrsti”, naveo je Vulin.

Sjednici su prisustvovali i premijerka Srbije, Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar finansija Siniša Mali, ministar inostranih poslova Nikola Selaković, ministarka pravde Maja Popović, direktor Bezbednosno informativne agencije /BIA/ Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, državna tužiteljka Zagorka Dolovac i direktor Policije Vladimir Rebić.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.