Godišnjica smrti: Edgar Rajs Barouz – tvorac Tarzana

Foto: Wikipedia/Wikimedia commons

Američki pisac, Edgar Rajs Barouz /1875-1950/, poznat po seriji popularnih pustolovnih romana o Tarzanu, umro je 19. marta 1950 godine.

Pustolovni romani o Tarzanu – kralju džungle, prevedeni su na šezdeset jezika.

Edgar Rajs Barouz je rođen 1875. godine u Čikagu. Najprije je želio da stupi u vojsku, ali je od te namjere odustao, nakon što nije prošao prijemni ispit za “West point”.

Nakon toga je radio niz poslova, na kojima je stekao sklonost ka avanturi. Između ostalog, bio je i kondukter u vozu i kopač zlata.

Tarzan je, prema zamisli pisca, preživio avionsku nesreću, u kojoj su mu poginula oba roditelja. Njega je usvojila porodica majmuna i Tarzan je od malena živio u džungli sa životinjama.

Serijal o Tarzanu je stekao veliku popularnost i pretočen je u niz filmova i serija, pa čak i u crtane filmove. Najpoznatiji Tarzan je bio čuveni plivač, Džoni Vajsmiler.

Edgar Rajs Barouz nikad nije bio u Africi, a u stvaranju Tarzanovog lika se inspirisao mnogim legendama, likovima kao što je Mogli, dječak iz džungle u djelu Rajdarda Kiplinga “Knjiga o džungli”, zatim mitom o plemenitom divljaku, o izgubljenom raju, o velikom majmunu, pa čak i mitom o Heraklu antičkih Grka.

Tarzana je Barouz kreirao kao pravog modernog zapadnog superheroja/supermena, koji živi u jednoj imaginarnoj i idealizovanoj Africi, u kojoj iz avanture u avanturu dolazi do sve nevjerovatnijih otkrića.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos