Bivši fudbaler u komi 39 godina, uspavali ga za operaciju i još se nije probudio!

Foto: FutbolBible Twitter

Žan-Pjer Adams, bivši francuski reprezentativac i član nekoliko klubova u Francuskoj, nalazi se u komi već 39 godina, nakon greške anesteziologa.

Davne 1982. godine, Adams je doživio povredu koljena, za čije saniranje je bila potrebna rutinska operacija. Ušetao je u bolnicu u Lionu, ali više nikad nije izašao iz nje… Greškom anesteziologa, Adams je upao u komu, iz koje se nije probudio skoro četiri pune decenije!

Tokom operacije, fudbaler je bio loše inhaliran, tako da je jedna cijev, umjesto da provjetrava njegova pluća, ona je blokirala put kiseoniku, te je došlo do njegove “gladi za kiseonikom” i to je izazvalo srčani zastoj.

Bolnica nikad nije uputila izvinjenje porodici, a opravdanje su tražili u činjenici da imaju premalo ljekara i anesteziologa, pa je žena, koja je radila kao anesteziolog, morala da radi sa osam pacijenata istovremeno.

Anesteziolog, koji je načinio užasnu grešku, tokom devedesetih je završio na sudu i proglašen je krivim. Kazna za ovaj slučaj je jednomjesečna suspenzija s posla, koja je kasnije preinačena u novčanu kaznu od 750 evra.

Sad već 73-godišnji Žan-Pjer Adams i dalje leži u krevetu, o njemu se brine njegova supruga Bernadet, koja odbija mogućnost eutanazije za njenog voljenog muža.

“Medicinska sestra mi govori da on nije više isti. Ja mislim da on ponovo osjeća, mislim da prepoznaje moj glas i da zna kad sam pored njega”, kaže ona.

Adams i njegova žena su u braku već 52 godine, a imaju i dva sina, koja trenutno imaju više godina nego fudbaler kad je pao u komu.

Svojevremeno, tokom njegovih nastupa za francusku reprezentaciju, štoperski tandem Adams – Tresor je dobio nadimak “Garde Noire” (Crna odbrana), dosta fudbalera je kasniji uspjeh na Svjetskom prvenstvu 1998. godine pripisalo upravo “Crnoj odbrani”, jer su njih dvojica na taj način otvorili vrata francuske selekcije svim tamnoputim fudbalerima.

Njegova supruga Bernadet ima samo jedan strah kad je u pitanju njen muž.

“Šta ako ja umrem prije njega? Šta onda, ko će se brinuti o njemu? Ko će ga hraniti i oblačiti?”, kaže ona.

Bernadet se takođe nada da će medicina jednog dana toliko napredovati, da će omogućiti njenom Žan-Pjeru oporavak.

Izvor Nezavisne novine/Telegraf.rs
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.