RS: Postoji zainteresovanost za proizvodnju industrijske konoplje

Foto: Pixabay

U Republici Srpskoj postoji zainteresovanost za proizvodnju industrijske konoplje, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske je primilo 10 zahtjeva za njen uzgoj, a do sada je izdalo pet odobrenja, rečeno je Srni u resornom ministarstvu.

Načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u resornom ministarstvu, Saša Lalić, naveo je da u skladu s pravilnikom zahtjev mogu podnijeti pravna lica, fizička lica i preduzetnici upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava – uzgajivači.

“Nakon dobijanja odobrenja za uzgoj industrijske konoplje, a prije zasnivanja proizvodnje, uzgajivač je obavezan da posjeduje račun o kupovini sjemena industrijske konoplje, uvjerenje o zdravstvenom stanju sjemena industrijske konoplje, fitosanitarni sertifikat”, pojasnio je Lalić.

Prema njegovim riječima, potrebno je posjedovanje i deklaracije o kvalitetu sjemena industrijske konoplje, sa vidljivim podacima o dorađivaču, odnosno uvozniku, količinama i sorti kupljenog sjemena, originalna ambalaža u kojoj je sjeme bilo upakovano, te etiketa sa pakovanja sjemena.

“Uzgajivač, kom je Ministarstvo izdalo odobrenje za uzgoj industrijske konoplje, prijavljuje zasnovanu proizvodnju Ministarstvu, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, te Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske”, naveo je Lalić.

U pravilniku se navodi da je uzgajivač odgovoran za uzgoj industrijske konoplje, a ukoliko se pojave okolnosti koje ukazuju da su biljke ili dijelovi biljke upotrijebljeni ili bi mogli biti upotrijebljeni za nedozvoljenu proizvodnju droge, uzgajivač je dužan da o tome obavijesti nadležni organ unutrašnjih poslova i inspekciju.

Utvrđivanje sadržaja psihoaktivnih supstanci i drugih supstanci od kojih se može proizvesti droga u uzorcima industrijske konoplje vrši se u hemijskoj laboratoriji organizacione jedinice nadležne za poslove vještačenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Kod nabavke konoplje se može uvesti samo sjeme sorti konoplje koje su upisane u Sortnu listu, a procedura za uvoz sjemena konoplje je ista, kao i za uvoz ostalog sjemena poljoprivrednog bilja.

Sorte konoplje koje su upisane u Sortnu listu i koje se mogu uvesti su: dijana, flajšmanova, helena, kompolti, kompolti hibrid t.c, kompolti sarga szaru, marina, te novosadska konoplja, navode u resornom ministarstvu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos