RS dozvolila rad trgovačkim centrima

Foto: Vlada Republike Srpske

Republički štab za vanredne situacije je odlučio da od ponedjeljka, 5. aprila, bude dozvoljen rad trgovačkim centrima u Republici Srpskoj i poslovnim subjektima koji posluju u njima, uz striktno poštovanje mjera nadležnih u vezi sa epidemiološkom situacijom, rekla je ministarka trgovine i turizma Srpske, Suzana Gašić.

Gašićeva je nakon sjednice Štaba rekla, da se dozvola rada ne odnosi na ugostiteljske objekte u tim centrima, te da se ostali subjekti, kojima je dozvoljen rad, obavezuju da odrede lica u smislu kontrole poštovanja važećih epidemioloških mjera.

“Ostale mjere ostaju na snazi kad je riječ o radu ugostiteljskih objekata. Njihov rad je i dalje ograničen na pružanje dostave hrane i pića, kao i na šaltersku prodaju robe”, rekla je Gašićeva i dodala da nove mjere Štaba važe do 12. aprila.

Ona je rekla da se mjere donose da se ekonomska i zdravstvena situacija u Srpskoj popravi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić, rekao je da Srpska, uprkos pogoršanju epidemiološke situacije, ima odgovor na povećanje broja zaraženih virusom korona, ali da treba sačuvati otpornost zdravstvenog sistema da se omogući planirana vakcinacija.

On je rekao da je do sada u Srpskoj bolnički zbrinuto 1.320 pacijenata, te da je najteža situacija u Banjaluci i Trebinju.

Šeranić je rekao da će tokom narednog vikenda u Banjaluci biti obezbijeđeni dodatni kreveti za smještaj pacijenata, te da je zdravstvenim ustanovama Trebinja u tom smislu pružena pomoć od 138.000 KM.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Branislav Zeljković, rekao je da je epidemiološka situacija teška, ali da je cilj usporavanje širenja zaraze na sedmičnom nivou, da bi se postigla očekivana stabilizacija.

“Građani moraju biti svjesni da je potrebna disciplina, odgovornost i poštovanje mjera”, rekao je Zeljković.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.